Estàs aquí: Inici > Destacats > El Col·legi presenta el programa de formació continuada 2020-21, adaptat al context de la COVID-19

El Col·legi presenta el programa de formació continuada 2020-21, adaptat al context de la COVID-19

19 octubre 2020

El COFB ha presentat el programa de formació continuada 2020-2021, adaptat a la situació actual marcada per la COVID-19. L’objectiu del Col·legi és oferir formacions de qualitat, que proporcionin més eines als farmacèutics, sense necessitat de desplaçar-se a l’hora d’oferir el servei, disminuint la mobilitat i seguint en tot moment les recomanacions de les autoritats sanitàries. És per això que enguany s’impulsa encara més l’oferta virtual del programa formatiu, hi ha una major integració de les noves tecnologies, més interacció amb els ponents i es continuen oferint formacions per a tots els àmbits d’exercici de la professió.

D’altra banda, a causa de la situació d’incertesa provocada per la pandèmia, es tracta d’un programa viu, al qual s’aniran incorporant activitats formatives en funció de l’actualitat del moment i dels temes que poden ser més rellevants per als professionals farmacèutics.

Quatre modalitats formatives

S’ha posat a disposició dels col·legiats quatre modalitats diferents per accedir a la formació continuada. En primer lloc, la modalitat presencial, que tindrà lloc a la seu del Col·legi sempre i quan la situació sanitària ho permeti i seguint totes les mesures de prevenció necessàries. En segon lloc, hi ha la modalitat webinar en directe, en què l’activitat es desenvolupa a través de les aules virtuals del COFB; la doble modalitat (presencial o webinar), en què l’activitat es desenvolupa al COFB i, a la vegada, a través de les aules virtuals del Col·legi en directe; i, finalment, la modalitat online, que es desenvolupa a través de les plataformes d’aprenentatge que el COFB posa a disposició dels alumnes: Àgora Sanitària o la pròpia del Col·legi. En aquesta darrera tipologia, l’alumne accedeix a un campus virtual on té accés als continguts i també pot interactuar amb altres alumnes i amb el professorat.

La importància de la formació en època de pandèmia

Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió de Formació Continuada, va animar els col·legiats a apostar per la formació, en un temps marcat per la incertesa:

“Conscients que estem en una situació que no és fàcil, us volem animar a continuar-vos formant i accedir a les propostes formatives que posem al vostre abast. Malgrat que ens trobem en una època difícil, estem convençuts que és important estar al dia i actualitzar els nostres coneixements per seguir oferint el millor servei a la població”.

Un moment de la presentació del programa formatiu del COFB, a càrrec d'Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió de Formació Continuada.

Un moment de la presentació del programa formatiu del COFB, a càrrec d’Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió de Formació Continuada.

Conferència inaugural: control de dades i salut

La conferència inaugural, emmarcada en la presentació del programa formatiu 2020-2021, portava per títol “Control de dades i salut. Hem de renunciar a la privacitat per afavorir el bé comú?” i va impartir-la Núria Terribas, vicepresidenta del Comitè de Bioètica de Catalunya i directora de la Fundació Victor Grífols i Lucas.

Nuria Terribas,jurista experta en bioètica i biodret, en un moment de la seva conferència inaugural del programa formatiu del COFB.

Nuria Terribas,jurista experta en bioètica i biodret, en un moment de la seva conferència inaugural del programa formatiu del COFB.

Moderada per Aina Surroca, secretària del COFB i responsable de la Comissió Delegada de Formació Continuada, la conferència va girar al voltant de les dades personals relatives a la salut, considerades com a dades sensibles, especialment protegides, i, després de la publicació del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), com una categoria especial de dades personals.

Tot plegat, en un context marcat per l’actual crisi sanitària, que no hauria d’aprofitar-se per establir mandats de retenció de dades desproporcionats. La ponent també va posar de manifest, entre altres aspectes, que les dades personals s’haurien de conservar únicament durant la crisi de la COVID-19. Després, com a regla general, totes les dades personals haurien de ser esborrades o anonimitzades.

Formacions destacades del curs 2020-2021

Les activitats formatives programades fins al moment –s’inclouen tant formacions de nova creació com cursos que es van haver de cancel·lar durant l’estat d’alarma i que s’han tornat a reprogramar– es poden consultar a la web institucional i a un catàleg online disponible a la intranet col·legial. Alhora, s’ha aconseguit preus reduïts, o fins i tot en alguns casos, formacions gratuïtes, gràcies al patrocini de la indústria farmacèutica.

Algunes de les propostes més destacades són les següents:

Trending topics en Nutrició

Amb l’objectiu d’aprofundir en les darreres tendències en l’àmbit de la Nutrició, saber identificar les eines pràctiques de recomanació nutricional per millorar la salut i poder fer educació sanitària, assessorar i donar suport professional a la població per promoure i millorar el benestar i la qualitat de vida, es posa en marxa un cicle de cinc sessions sobre temes nutricionals sota el nom Trending topics en Nutrició”. Els temes que es tractaran seran: “Substitutius d’àpats, components i beneficis” (12 de novembre);  “Noves tendències en alimentació sostenible i vegetariana? Per a què i com” (28 de gener); “Proteïnes alternatives? Quines?” (25 de febrer); “Dejuni intermitent, tendència saludable?” (22 d’abril) i “Dieta cetogènica? Com i quan” (27 de maig).

Tertúlies d’actualitat

Es continua apostant pel format de les tertúlies d’actualitat, que aquest curs aborden temes com “Psicobiòtics, els bacteris que equilibren la salut mental” (27 d’octubre);  o “Recomanacions i tractament en incontinència fecal” (11 de febrer).

Formacions sobre la col·laboració entre diferents àmbits d’exercici i altres institucions

Es continua apostant per reforçar la col·laboració entre els farmacèutics dels diferents àmbits d’exercici de la professió i per organitzar formacions en col·laboració amb altres institucions. En són exemples, “Intervenció en tabaquisme”, amb la col·laboració d’ASPCAT, la CAMFIC i AIFICC (del 26 d’octubre al 4 de desembre); “Els biosimilars, experiències pràctiques d’introducció i utilització en l’entorn clínic”, organitzat conjuntament amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica (5 de novembre); “La immunoteràpia i el paper que juga en l’oncologia personalitzada” (16, 23 i 30 de novembre) i “Tractament farmacològic de la patologia en l’assistència primària” (1, 3, 8, 15 i 17 de març de 2021).

Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia

Com cada any, s’impartirà el Màster de Gestió de l’Oficina de Farmàcia, en aquesta ocasió, la XVI edició en format presencial i prenent totes les mesures sanitàries. El MGOF, pensat especialment per a farmacèutics comunitaris, està compost per 3 blocs: Finances i fiscalitat, Gestió de les persones i Màrqueting. Per fer-ho més accessible, els alumnes tenen l’opció de cursar-los per separat en funció dels seus interessos i disponibilitat. Entre altres objectius, el MGOF dona a conèixer les diferents àrees funcionals i els processos de negoci de la farmàcia, i proporciona una visió global, generalista i integradora de la direcció i gestió d’empreses.

Àgora Sanitària

El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid continua oferint diverses edicions de cursos –com la segona edició de “Zoonosis: malalties en auge”– amb una àmplia oferta formativa que engloba noves  àrees com  pediatria o situacions especials, sense deixar de banda  la dermofarmàcia, l’ortopèdia, la fitoteràpia, l’actualització terapèutica i l’alimentació i la nutrició. Precisament, dins d’aquest últim bloc, destaca l’Àgora de Nutrició i Salut, impulsada conjuntament amb Nestlé Health Science, que a banda d’aportar formació en format de cursos, com el de “Disfàgia, intervenció farmacèutica i solucions”, ofereix un conjunt de recursos online per millorar i professionalitzar el consell farmacèutic en l’àmbit de la nutrició en adults i persones grans.

També destaca l’actualització del curs d’“Antibioticoteràpia per a farmacèutics”, que proporciona els coneixements per reconèixer signes, símptomes i alertes de les principals malalties infeccioses, i el catàleg de clips formatius “Autocura en temps de COVID-19” impulsat conjuntament amb l’Associació per a l’Autocura de la Salut (anefp), que continuarà actiu fins al mes de desembre i és d’accés gratuït.

D’altra banda, una altra de les novetats d’Àgora Sanitària és l’aposta per oferir nous formats formatius, incorporant al seu catàleg la modalitat Webinar en directe, per oferir formacions interactives, que donin resposta a qüestions actuals. Un exemple d’aquest nou format és la conferència “L’antisèpsia, clau en la prevenció d’infeccions. Especial atenció en coronavirus” (29 d’octubre), on es tractaran les diferents opcions del mercat, s’explicarà com reduir el risc de la resistència als antisèptics i el paper fonamental que tenen per prevenir i controlar pandèmies com la del coronavirus.

Altres publicacions d’interès: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal