Estàs aquí: Inici > Destacats > El radar social de la farmàcia

El radar social de la farmàcia

18 gener 2021

Article de Jordi Casas, president del Col·legi Oficial de Farmacèutics de Barcelona

“Amb accions d’aquest tipus, el nostre paper com a agents de salut surt reforçat i es demostra, una vegada més, la importància del treball en equip en una xarxa d’acció comunitària com la que representa Radars.”

La Carme té 80 anys, viu sola, i Maria, la seva farmacèutica de confiança, ha detectat que fa uns dies que no acudeix a la farmàcia a buscar la seva medicació. És el primer senyal d’alerta per a la Maria, que participa en el projecte Radars, l’objectiu del qual és prevenir el risc d’aïllament social i la solitud no desitjada de persones grans com la Carme.

Els farmacèutics sempre hem realitzat una important tasca social detectant aquest tipus de problemàtiques, i va ser el 2014 quan l’Ajuntament de Barcelona, amb la col·laboració del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, va integrar a les farmàcies comunitàries en la seva xarxa d’agents “radars”, amb un protocol especial dins del programa gràcies al perfil sanitari del farmacèutic. Sens dubte, es tracta d’un projecte que enforteix la capacitat que tenim per a actuar a escala social, ja que com a professionals sanitaris accessibles i pròxims a la població, plenament integrats en els barris, ajudem a reduir un problema d’impacte global juntament amb la resta d’actors implicats.

De fet, el CGCOF ha situat a Radars com a iniciativa vinculada amb la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per Nacions Unides. I és que són moltes les accions que duem a terme. Des de facilitar informació del projecte i dels recursos de Serveis Socials existents; fins a identificar i comunicar situacions de risc; passant per cedir la farmàcia com a espai de mediació i, en el cas dels usuaris que el requereixen, proposar serveis de la farmàcia dirigits a la millora de l’adherència i a l’educació sanitària. Així mateix, durant la pandèmia hem continuat més actius que mai, triplicant les trucades a les persones usuàries per a poder fer un acompanyament més pròxim i intens i comptant amb una relació molt estreta amb la resta d’agents que participen.

Per tot això, vull agrair el treball dels farmacèutics comunitaris que, dia rere dia, encenen el seu “radar social” per a ajudar a persones grans que es troben en una situació vulnerable. Amb accions d’aquest tipus, el nostre paper com a agents de salut surt reforçat i es demostra, una vegada més, la importància del treball en equip en una xarxa d’acció comunitària com la que representa Radars.

Originalment publicada a la tribuna al mitjà El Global, publicada en la seva versió en paper (pàg. 31) de l’edició número 950.

Altres publicacions d’interés:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal