Estàs aquí: Inici > Destacats > Nou Fòrum Dermoexpert amb l’epigenètica aplicada a la cosmètica com a tema central

Nou Fòrum Dermoexpert amb l’epigenètica aplicada a la cosmètica com a tema central

21 març 2019

Per aprofundir en els fonaments científics i les innovacions que aporta l’aplicació de l’epigenètica a l’àmbit de la cosmètica, el passat 7 de març el COFB va acollir una nova sessió del Fòrum Dermoexpert, titulada “L’epigenètica aplicada a la cosmètica” que tenia per objectius:

  • Actualitzar els coneixements de la pell sobre l’epigenètica i la relació amb l’envelliment
  • Conèixer les aplicacions actuals de reguladors epigenètics en actius i formulacions cosmètiques
  • Intercanviar experiències i fer una reflexió conjunta al voltant de les aportacions de l’epigenètica a les noves línies dermofarmacèutiques.

La sessió, moderada per Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, va comptar amb les intervencions de Cristina Biurrun, directora científica i d’assumptes reglamentaris de L’Oréal a Espanya i Mercedes Abarquero, farmacèutica responsable científica de Vichy.

Un moment del Fòrum Dermoexpert "L'epigenètica aplicada a la cosmètica".

Un moment del Fòrum Dermoexpert “L’epigenètica aplicada a la cosmètica”.

Epigenètica i cosmètica

L’aplicació de l’epigenètica a la cosmètica permet activar els mecanismes de regeneració cel·lular. És important saber que l’epigenètica pot influir en els mecanismes de regulació de la pell que són els que determinen el procés d’envelliment. Les formulacions que incorporen principis actius que funcionen en aquest àmbit obren unes perspectives noves i interessants.

Al començament de la sessió, Abarquero va exposar que l’epigenètica és “l’estudi dels canvis heretables i reversibles en la funció genètica sense modificar la seqüència de l’ADN”, que “regula les rutes de control metabòlic a nivell molecular”.

Exposoma i la seva relació amb l’epigenètica: investigació i innovació

Pel que fa a  l’exposoma, va definir-lo com la mesura acumulativa de les influències ambientals que s’associa a les respostes biològiques al llarg de la vida, i que inclou l’exposició ambiental, la dieta, els hàbits i els processos endògens. Engloba, doncs, tots els factors que afecten la pell, excepte els genètics.

L’exposoma relaciona la salut amb l’exposició en el sentit més ampli, explica com segons quines patologies són causades per factors ambientals i socials i s’introdueix per completar el genoma (tot el que no té una relació directa amb un origen genètic). En altres paraules, permet entendre quins factors influeixen i com actuen en l’organisme especialment a través de la regulació de gens.

Mercedes Abarquero, farmacèutica responsable científica de Vichy.

Mercedes Abarquero, farmacèutica responsable científica de Vichy.

Exposoma i pell

Més enllà de l’envelliment cronològic i hormonal, l’exposoma juga un paper crucial en l’envelliment cutani, ja que accelera el procés d’envelliment. En aquest sentit, a l’acte, es va destacar que el 80% de l’envelliment és causat per l’exposoma i es va abordar quina influència hi té la radiació solar diària,  la pol·lució, el tabac, el clima i l’estil de vida.

Projecte exposoma 

A la part final de la seva intervenció, la responsable científica de Vichy va explicar el “Projecte exposoma” de Laboratoris Vichy, sobre l’exposició dels habitants d’Espanya a factors relacionats amb l’envelliment de la pell. Entre altres objectius, el projecte volia analitzar la influència de factors amb el grau d’envelliment. En aquest sentit, es van aportar dades sobre l’impacte del fototip, els antioxidants (consum de fruita), la hidratació, el tabac, la protecció solar, les rutines de cura de la pell o la radiació solar.

Aplicació al món de la cosmètica

A l’últim bloc del Fòrum Dermoexpert, Cristina Biurrun, directora científica de L’Oréal Espanya, va explicar que com a conseqüència de l’impacte de l’exposoma sobre la pell es produeix un envelliment silenciós, que té impacte en l’àmbit cel·lular i molecular.

En aquest sentit, Biurrun va posar damunt la taula aquells ingredients i cosmètics que poden ajudar a lluitar contra els signes de l’edat: antioxidants, filtres solars, queratolítics, despigmentants, aigües termals, alantoina/pantenol (propietats calmants), àcid hialurònic o proxilano.

Cristina Biurrun, directora científica de L'Oréal.

Cristina Biurrun, directora científica de L’Oréal.

Com a conclusions de la seva intervenció, Biurrun va exposar que l’impacte dels factors externs i interns  pot generar canvis fenotípics, modificació de l’expressió i modificació de l’ADN. Així mateix, va ressaltar que l’exposoma i l’epigenètica estan íntimament relacionats i que l’estudi de l’exposoma ens permet, en l’àmbit de la pell, parlar de “l’envelliment silent”.

D’altra banda, la directora científica de L’Oréal a Espanya també va deixar clar que l’estrès oxidatiu i la inflamació com a conseqüència de l’impacte de l’exposoma a la pell afecta la renovació cel·lular, els processos de pigmentació, els sistemes de defensa de la pell, la funció barrera i l’alteració de l’elastina i col·lagen, que provoca pell aspra, to apagat i desigual, taques, pèrdua de fermesa i arrugues.

Amb el patrocini de:

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal