Estàs aquí: Inici > Destacats > Junta General Ordinària: Aprovada per unanimitat la liquidació del pressupost de 2022

Junta General Ordinària: Aprovada per unanimitat la liquidació del pressupost de 2022

20 juny 2023

El passat dilluns 19 de juny va tenir lloc en el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la Junta General Ordinària (JGO), en la qual es va aprovar per unanimitat la liquidació del pressupost de 2022. La Junta va ser encapçalada pels membres de l’equip econòmic de la Junta de Govern: el president, Jordi Casas; la vicepresidenta, Núria Bosch; la secretària, Aina Surroca; el tresorer, Miquel Recasens; i la vicetresorera, Marta Gento.

D’esquerra a dreta, els membres de la Junta del COFB que van encapçalar la Junta General Ordinària: Aina Surroca, secretària; Jordi Casas, president; i Miquel Recasens, tresorer.
D’esquerra a dreta, els membres de la Junta del COFB que van encapçalar la Junta General Ordinària: Aina Surroca, secretària; Jordi Casas, president; i Miquel Recasens, tresorer.

Informe de Secretaria

La secretària del COFB, Aina Surroca, va iniciar la seva intervenció presentant, en un primer bloc, les xifres més destacades de la professió a la província de Barcelona. En aquest sentit, va posar en relleu que l’any 2022 ha comptat amb 9.225 col·legiats i col·legiades (74,1% farmacèutiques) i 2.357 oficines de farmàcia (11 noves). S’han facturat un total de 111.837.783 receptes i s’han realitzat 21.900 serveis de guàrdia nocturna (cada nit han treballat una mitjana de 60 farmàcies).

Seguidament, en un segon bloc, la secretària va presentar la Memòria de gestió i activitats del COFB del 2022. Surroca va mostrar, a través d’un timeline interactiu, la principal activitat del COFB durant el darrer any i les dades més rellevants de cada departament. Al llarg del 2022, s’han atès un total de 179.986 consultes telefòniques, les seccions de Biblioteca de la BBS han rebut 31.075 consultes i sistemes ha dut a terme 6.096 controls remots. Del total de consultes que ha atès el Centre d’Informació del Medicament, un 53,25% han estat en relació amb el CatSalut. Per la seva part, Secretaria ha tramitat un total de 3.289 expedients i Assessoria Jurídica ha registrat 1.664 expedients d’entrada i ha presentat 706 expedients per resoldre a la Junta de Govern.

En relació amb la formació continuada, Surroca va destacar l’aposta i consolidació de la formació híbrida i la inauguració del Programa de Formació Continuada 2022-2023 amb la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas. En total s’han impartit 213 activitats formatives (125 del COFB i 88 d’Àgora Sanitària) i s’han inscrit 22.924 persones. La plataforma de formació online, Àgora Sanitària, ha assolit més de 111.000 inscripcions al llarg dels 12 anys des de la posada en marxa i aquest darrer any ha apostat per nous continguts i formats.

Pel que fa als projectes, campanyes i serveis, Surroca va posar en relleu dos projectes que promouen la digitalització de les farmàcies: “La meva cartera”, el “wallet” digital de Catalunya per portar les targetes al mòbil, que es va estrenar amb la targeta sanitària; i l’inici del pilot del projecte “Oficina de farmàcia lliure de papers”. A banda, va destacar diferents projectes que es van engegar arran la pandèmia, com és el cas del lliurament de Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) a través de les farmàcies comunitàries, el Programa TAR i el circuit de dispensació de Paxlovid.

La secretària del COFB, Aina Surroca, en un moment de la presentació de l'Informe de Secretaria.
La secretària del COFB, Aina Surroca, en un moment de la presentació de l’Informe de Secretaria.

La secretària va repassar altres projectes que també han continuat, com Farmaserveis, que durant el 2022 ha incorporat quatre nous serveis; i la campanya d’educació sanitària Atenció Pell 2022, en la qual han participat 358 farmàcies. S’ha iniciat l’estudi Derma-Risc i el Programa d’Educació Sanitària pel bon ús dels medicaments (PESBUM), com a novetat, s’ha ampliat als centres educatius de l’àrea metropolitana de Barcelona i de Girona. També va fer referència al Programa de Detecció Precoç del Càncer Uterí, al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, al Programa de detecció precoç del VIH amb test ràpid, entre d’altres.

Dades més rellevants en l’àmbit de la Comunicació

Durant l’any 2022, el COFB va tenir molta presència en els mitjans de comunicació sent portada de La Vanguardia i el Diari ARA, en relació amb la notificació de les farmàcies dels positius COVID davant la saturació dels CAP. El departament de comunicació va emetre un total de 55 notes de premsa, va atendre 200 peticions, generant més de 650 repercussions als mitjans. Pel que fa a la comunicació col·legial, es van enviar un total de 1.117 comunicacions.

La web institucional cofb.org, la web dels col·legiats, farmaceuticonline.com i el blog.cofb.cat han rebut durant el 2022 un total de 4.334.308 visites i s’han visualitzat 9.349.262 pàgines. La comunitat del COFB a les xarxes socials (Twitter, Instagram, LinkedIn i Facebook) ha crescut un 11,61% i s’han realitzat 1.677 publicacions que han generat més de 2.095.000 impressions i 16.400 interaccions.

També va destacar els nous continguts digitals, creats des del COFB, entorn els dies mundials i consells de salut perquè els farmacèutics puguin compartir a les xarxes socials en dates assenyalades. En la darrera part de la presentació de la Memòria de gestió, Surroca va fer referència a la renovació de la borsa de treball del Col·legi, que ha rebut 6.188 inscripcions i s’han tramitat 3.074 ofertes de feina, i a la posada en marxa del nou Portal de Tràmits. La secretària va destacar Infarma Madrid 2022, que va reunir 30.000 visitants, l’activitat institucional més rellevant de l’any, i les novetats i els projectes que s’han impulsat des de la Comissió de Compromís Social del COFB. Finalment, també va fer menció als projectes becats i premiats, a l’actualitat i novetats de COFBServeis i a les dues celebracions de la Diada del Farmacèutic per commemorar els 25 i 50 anys de col·legiació a l’Hospital de Sant Pau i al Palau de la Música Catalana.

Informe de Tresoreria

El tresorer del COFB, Miquel Recasens, va presentar l’Informe de Tresoreria corresponent a l’exercici de 2022. El tresorer va explicar que el pressupost institucional s’ha liquidat amb un superàvit de 308.683,30 €, del qual una part important ha estat originat per dues operacions extraordinàries: per una banda, per la venda del software del projecte MHDA; i, per altra banda, pels ingressos del programa TAR.

Seguidament, Recasens va fer un repàs dels ingressos i les despeses que hi ha hagut en els dos blocs més actius del pressupost del COFB: el de facturació i liquidació de receptes i l’institucional. En l’apartat d’ingressos del pressupost de facturació i liquidació de receptes, el tresorer va destacar l’increment d’aquests pel servei de facturació de la recepta electrònica, en un 7,33%, i un increment de la despesa del servei de facturació en un 11,46% per augments en la quantitat de receptes i en el cost.

El tresorer del COFB, Miquel Recasens, presentant l'Informe de Tresoreria durant la Junta General Ordinària.
El tresorer del COFB, Miquel Recasens, presentant l’Informe de Tresoreria durant la Junta General Ordinària.

Pel que fa als ingressos del pressupost institucional, el tresorer del COFB va comentar que les quotes es van ajustar al pressupost i que durant el 2022 no se’n va modificar cap. També va fer especial menció a alguns ingressos de taxes i serveis i a un ingrés superior al pressupostat d’Infarma Madrid 2022, entre altres aspectes. Pel que fa a les despeses referents al pressupost institucional, Recasens va ressaltar increments per la subscripció a la nova base de dades de Natural Medecines, l’activació del Portal de Tràmits, l’augment en un 50% del cost de l’energia, o la celebració de dues Diades del Farmacèutic.

Finalment, Recasens va informar que el resultat del pressupost institucional s’aplica al net patrimonial i que el resultat del pressupost de facturació i liquidació de receptes s’aplica al fons de recepta electrònica.

Informe de Presidència

En darrer lloc, va intervenir el president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, Jordi Casas, per presentar l’Informe de Presidència. En el primer bloc, va fer referència a la normativa i actualitat, en el qual va destacar la renovació del conveni amb Salut per desplegar l’atenció farmacèutica comunitària; la posada en marxa del Pacte Nacional de Salut; les reunions en el marc del Fòrum de Diàleg Professional; i els darrers canvis al Departament de Salut.

Casas va dedicar un segon bloc als projectes professionals. En primer lloc, va mostrar els resultats fins a finals de maig del Programa de Detecció Precoç del Càncer de Coll Uterí, a través del qual han participat un total de 2.587 dones, de les quals el 10% han resultat positives. En segon lloc, va explicar que Farmaserveis va posar en marxa la prova pilot del projecte Alletafarma per a la promoció de la lactància materna en la farmàcia comunitària. En tercer lloc, va comentar que s’ha posat en marxa una prova pilot de l’App La Meva Farmàcia a 38 farmàcies amb l’objectiu d’incrementar el nombre de pacients per farmàcia. Per tancar aquest bloc, Casas va compartir amb els col·legiats les novetats de l’estudi Derma-Risc, el projecte pilot que s’iniciarà al setembre sobre farmacogenètica, la campanya de sensibilització de la disfàgia impulsada per Àgora Sanitària i Nestlé Health Science.

El president del COFB, Jordi Casas, durant la seva intervenció presentant l'Informe de Presidència.
El president del COFB, Jordi Casas, durant la seva intervenció presentant l’Informe de Presidència.

En el tercer bloc, dedicat a la prestació farmacèutica, va intervenir la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, que va parlar dels problemes de subministrament que han continuat durant aquest primer semestre. Després de mostrar dades del CISMED i de Farmahelp, va fer menció a les substitucions excepcionals que CatSalut havia aprovat per pal·liar la manca de determinats fàrmacs. En aquest mateix bloc, la vicepresidenta va comentar que s’ha iniciat la prova pilot del projecte Oficina de farmàcia lliure de papers a 12 farmàcies i que s’han realitzat un total de 132.560 dispensacions amb recepta electrònica privada.

Sobre l’actualitat del COFB, en va parlar en el quart bloc el president, que va recordar que el Col·legi aquest any celebra 125 anys. Per a commemorar-ho, el Col·legi ha organitzat diferents accions, com l’actualització del logo amb els 125 anys, i el vídeopodcast “Converses de farmàcia”. Casas va anunciar que hi ha preparades més accions que es materialitzaran en la Diada del farmacèutic i també un llibre dels darrers 25 anys.

A continuació, el president va compartir amb els assistents les xifres d’Infarma Barcelona 2023, que va aplegar un total de 34.227 visitants. També va recordar que el passat mes de gener es va celebrar una jornada de coordinadors i Atenció Primària, i s’han dut a terme tres sessions al territori amb coordinadors i delegats. Per tancar aquest bloc, el president va fer referència als convenis signats amb altres entitats (CaixaBank, Fundació Oncolliga i Socfic).

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, en un moment de la Junta General Ordinària.
La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, en un moment de la Junta General Ordinària.

Per últim, el bloc de comunicació va anar a càrrec de Núria Bosch. La vicepresidenta del COFB va compartir les repercussions més destacades als mitjans durant el primer semestre, en què han abordat temes sobre el desabastiment de medicaments, Infarma Barcelona 2023 i medicaments com el Todacitán o l’Ozempic, entre d’altres. Finalment, va mostrar la nova cartelleria digital, ubicada a l’entrada del COFB, i els nous continguts digitals de salut per a les xarxes socials.

Cada any, el Col·legi duu a terme dues Juntes Generals relacionades amb el pressupost del COFB en les quals es presenta als col·legiats la liquidació de l’any anterior (Junta del mes de juny) i la proposta de pressupost per a l’any següent (Junta del mes de desembre). L’aprovació dels pressupostos se sotmet a la votació dels col·legiats que hi assisteixen.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal