Estàs aquí: Inici > Destacats > El COFB inaugura el Programa de Formació Continuada 2023-2024, transversal a tots els àmbits d’exercici i adaptat a les necessitats dels col·legiats/des

El COFB inaugura el Programa de Formació Continuada 2023-2024, transversal a tots els àmbits d’exercici i adaptat a les necessitats dels col·legiats/des

31 octubre 2023

El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) ha presentat el Programa de Formació Continuada 2023-2024, que destaca per oferir activitats formatives transversals als diferents àmbits d’exercici, relacionades amb tres grans àrees: medicaments, serveis professionals i abordatge del pacient.

“La formació és un dels pilars fonamentals del Col·legi per arribar a una de les nostres principals línies estratègiques, l’excel·lència en el desenvolupament professional, i adaptem constantment el programa per oferir la millor oferta als farmacèutics”, va indicar el president del COFB, Jordi Casas.

El president del COFB, Jordi Casas, en un moment de la presentació del Programa de Formació Continuada 2023-2024.
El president del COFB, Jordi Casas, en un moment de la presentació del Programa de Formació Continuada 2023-2024.

Per la seva banda, la responsable de la Comissió de Formació Continuada i secretària del COFB, Aina Surroca, va remarcar que l’objectiu és “assegurar l’adquisició continuada de coneixements de tots els col·legiats i col·legiades i fomentar la seva capacitat investigadora”.

La secretària del COFB també va posar en valor el fet de comptar amb ponents de reconegut prestigi i professors experts en cada matèria, així com la consolidació de les modalitats de formació webinar i online, que permeten gaudir dels cursos a distància com si s’assistís presencialment.  Alhora, va traslladar un agraïment a tots els patrocinadors i col·laboradors “per contribuir a fer possible  tenir un programa de qualitat a nivell formatiu”.

Aprofitant la presentació, Surroca va fer un balanç de l’any 2022, en què un total de 22.924 persones es van inscriure en les més de 200 formacions impartides, sent la modalitat híbrida la que va tenir més acceptació.

Conferència inaugural “Dones i Homes: Epidemiologia de les diferències”

En el marc de la presentació del programa, que va tenir lloc el 19 d’octubre, la doctora en medicina i cirurgia, professora a la Universitat de Barcelona i directora del programa Dona, Salut i Qualitat de Vida del Centre d’Anàlisi i Programes Sanitaris (CAPS), Carme Valls Llobet, va impartir la conferència inaugural sobre l’epidemiologia de les diferències de salut entre homes i dones.

La Dra. Valls va assegurar que “l’absència de recerca específica en la salut de les dones, les ha fet invisibles per a la ciència mèdica, pels aspectes biològics, clínics, psicològics, socials, culturals i mediambientals de les diferències”.  “Cal construir una ciència de les diferències i desigualtat i ho hem de fer amb totes les ciències de la salut. Els farmacèutics hi teniu molta importància perquè estem donant fàrmacs que ens ajuden a viure, ajuden a curar moltes malalties i a equilibrar molts desequilibris. La ciència l’hem d’anar construint entre tots”, va concloure Llobet.

Formacions destacades del curs 2023-2024

Novetats en formació continuada i cursos consolidats

Entre les diferents novetats formatives d’aquest curs acadèmic, destaquen el curs “Maneig del pacient trasplantat”, coorganitzat amb la Societat Catalana de Farmàcia Clínica i adreçat a tres vocalies (Hospitals, Atenció Primària i Oficina de Farmàcia), “Acompanyament en l’alimentació infantil: lactància materna, llets infantils i alimentació complementària”, i “Pacient MPOC complex: revisió de l’evidencia”, entre altres. Alhora, gràcies a una subvenció del Programa CONFORCAT A MIDA, el Col·legi oferirà cinc cursos, 100% subvencionats i, per tant, sense cap cost per a l’alumne. 

A més a més,  s’ha incrementat la formació en l’àrea d’Investigació i Docència amb nous cursos de bioestadística, sobre estudis d’evidència en el món real (RWE) o de revisió sistemàtica d’articles científics, que s’afegeixen als ja oferts altres anys, com els cursos de ciència oberta.

La Dra. Carme Valls Llobet i la responsable de la responsable de la Comissió de Formació Continuada i secretària del COFB, Aina Surroca.
La Dra. Carme Valls Llobet i la responsable de la responsable de la Comissió de Formació Continuada i secretària del COFB, Aina Surroca.

D’altra banda, es consoliden algunes formacions com “Actualització en oncologia hematològica”, “Els matins PROA” (IV edició),  “De l’ús compassiu al finançament… Gestió i accés als medicaments MHDA” o “Actuació farmacèutica en nutrició artificial”, que arriba a la 18à edició.

Trending topics en nutrició

Els Trending topics en nutrició continuen abordant temes d’actualitat relacionats amb la nutrició i com aquests afecten al consumidor. En aquest sentit, durant el curs 2023-2024, s’organitzen 6 sessions: “Obesitat, malaltia del cos o de la ment?”, “Els Omegues, del 3 al 9. Usos i aplicacions”, “Per què augmenten les intoleràncies i les al·lèrgies?”, “Dieta antiinflamatòria, què, com, quan, i per què?”, “Desxifrant els secrets moleculars d’una dieta saludable. Eines per un millor consell nutricional” i “Nutrigenòmica, metabolotipus i recomanacions”.

Tertúlies d’actualitat i Fòrum Dermoexpert

A través del format Tertúlies d’actualitat, s’abordaran temes com la prevenció del càncer de pròstata, les vacunes en patologies respiratòries, patologies sistèmiques i salut bucodental, el virus del papil·loma humà, vapejadors i novetats en el tractament de l’esclerosi múltiple. Per tancar el cicle, s’organitzarà una tertúlia sobre intel·ligència artificial en el sector farmacèutic.

També es donarà continuïtat al cicle de conferències Fòrum Dermoexpert, en què es tractaran temes com “Hiperpigmentacions: abordatge cosmètic i dermatològic”, “Bachukiol vs Retinol” i “Cura de la pell i diversitat racial”.

Àgora Sanitària

Pel que fa a la plataforma de formació online del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, Àgora Sanitària, ha programat més de 45 reedicions de cursos ja existents i 3 nous webinars sobre les vitamines i els minerals, l’eix intestí-cervell i la febre en el nen. A banda, ha impulsat un Programa d’actualització farmacològica i posarà en marxa cursos relacionats amb la fertilitat, la salut mental o la anticoagulació, entre altres.

Màsters de formació professional del COFB

En relació amb els màsters de formació professional promoguts pel COFB, el 23 d’octubre va començar la 8a edició del Màster de Formació Permanent en Ortopèdia per a professionals de l’àmbit farmacèutic, un màster bianual que s’organitza conjuntament amb la Universitat de Barcelona.

Respecte el Màster de Gestió d’Oficina de Farmàcia (MGOF), del qual s’han realitzat 17 edicions, s’està fent un redisseny del programa, pel que fa a continguts i format, per poder oferir el curs vinent una nova edició adequant la metodologia i la part hibrida i online i, d’aquesta manera, facilitar la flexibilitat del farmacèutic a l’hora de cursar-lo. 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal