Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Els 1000 primers dies determinen la nostra vida

Els 1000 primers dies determinen la nostra vida

6 novembre 2015

nen-mareEl que fas i menges en els primers 1000 dies, marcarà la diferència per a la resta de la teva vida. Amb aquesta premissa, la conferència “L’alimentació durant els 1000 primers dies: perquè són importants i com pot influir el farmacèutic”, va analitzar la nutrició del nadó des de la seva concepció fins els primers dos anys de vida, un període que suposa l’inici d’un procés que, juntament amb l’entorn, determinarà la seva salut futura.

Els primers 1000 dies són determinants perquè…

  • és un període de creixement ràpid: òrgans, funcions digestives, activitat cerebral, sistema immunitari.
  • l’entorn i elements com els hàbits de vida i la nutrició condicionen en un 80% la nostra salut.
  • són una finestra única d’oportunitat per construir la salut a llarg termini.

La conferència, celebrada al COFB el 6 d’octubre i moderada per Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, va anar a càrrec de Luz Santana, pediatra i màster en Gastroenterologia i Nutrició Pediàtrica de l’Hospital Sant Joan de Déu, actualment gastropediatra a l’Institut Universitari Dexeus-Quirón de Barcelona.

alimentacio-1000-primers-dies (1)

La pediatra Luz Santana durant la conferència que va tenir lloc al COFB

Santana va explicar que durant l’embaràs, les dones requereixen més energia i micronutrients (les dones embarassades europees solen mostrar ingestes insuficients de ferro, àcid fòlic, iode, vitamina D). Pel que fa a la lactància, té beneficis tant per la mare com per al nadó, prevenint de diverses malalties i enfortint el sistema immunitari ja que la llet humana té una composició única (greix/AGPICL, prebiòtics, proteïnes i lactosa) per afavorir el creixement, la immunitat i donar energia, reduint al·lèrgies i infeccions i contribuint al desenvolupament cerebral del nadó.

També es van donar consells sobre alimentació complementària: és aconsellable iniciar-la als sis mesos perquè la lactància per si sola no és suficient per satisfer les necessitats nutricionals del nen en desenvolupament i perquè és important introduir aliments sòlids amb nous sabors i textures per desenvolupar hàbits alimentaris saludables. Dels 12 als 24 mesos, els nens tenen necessitats nutricionals específiques que cal tenir en compte: necessiten 7 cops més nutrients que un adult (per Kg. de pes corporal) per al seu correcte creixement i desenvolupament.

Finalment, es va presentar l’estudi Alsalma 2.0, un anàlisi quantitatiu de la ingesta de nutrients en nens menors de 3 anys. El treball ha detectat un excés en la ingesta proteica (proteïnes d’origen animal, llet de vaca i carn) molt per sobre de les recomanacions diàries d’ingesta. Al següent web es pot consultar un resum dels resultats de l’estudi.

Els primers 100 dies són un període essencial per consolidar una bona salut a llarg termini. Durant aquest període crític, una bona alimentació exerceix un paper crucial. El ràpid ritme de creixement i desenvolupament durant l’embaràs, la lactància, el deslletament i fins als dos anys requereix unes condicions nutricionals molt específiques durant cada una d’aquestes etapes. Per tant, és essencial garantir a les mares i fills accés a una nutrició òptima durant els primers 1000 dies.

metesOMS

Metes globals nutrició de la OMS: els Països Membres de l’Organització Mundial de la Salut han establert metes globals per millorar la nutrició maternoinfantil. Les metes són vitals per identificar àrees prioritàries i propiciar els canvis a nivell mundial. Quatre de les metes estan relacionades amb el creixement infantil, i les sis requereixen una millora de la nutrició materna, del lactant i del nadó per a la seva consecució.

Amb la col·laboració de:

Almiron

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal