Estàs aquí: Inici > Món col·legial > Les darreres formacions en fitoteràpia al COFB

Les darreres formacions en fitoteràpia al COFB

24 agost 2016

“Fitoteràpia en l’embaràs i la lactància” (14 i 15 març)

fitoterapia-embaras-lactancia-COFBL’embaràs és una situació fisiològica molt especial. Els canvis i les adaptacions a la nova situació porten aparellades més necessitats o la modificació de vitamines i minerals per assegurar l’aportació de nutrients i oxigen al fetus. Alhora, es produeixen alteracions farmacocinètiques que cal tenir en compte en l’embarassada que segueix algun tractament farmacològic. Diversos estudis han documentat que l’ús de medicaments a base de plantes és relativament freqüent durant l’embaràs. És per això que és convenient que el professional sanitari estigui format per donar un consell acurat en la dispensació de medicaments a base de plantes medicinals.

Aquest curs va permetre aprofundir en la fisiopatologia de l’embaràs i la lactància, saber quines són les plantes medicinals que es poden recomanar per combatre els trastorns de l’embaràs i la lactància i quines estan contraindicades i aprendre com abordar la depressió postpart.

Professorat i coordinació: M. José Alonso, farmacèutica, especialista en farmàcia industrial i galènica, diplomada en fitoteràpia per la Universitat de Montpeller, i anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona.

“Aromateràpia nivell avançat – aplicació d’olis essencials durant l’embaràs” (30 març i 4 abril)

aromaterapia-olis-essencials-COFBL’aromateràpia és la utilització d’olis essencials amb finalitats terapèutiques. Es tracta d’una teràpia natural basada en l’activitat terapèutica de les molècules bioquímiques que componen els olis essencials. Molt concentrats i bioquímicament definits, els olis essencials són eficaços en nombrosos i variats aspectes. L’embaràs és una etapa en la qual s’ha de prestar especial atenció a la presa de medicaments per garantir el correcte desenvolupament del fetus. És per això que múltiples patologies no tenen tractament farmacològic durant aquesta etapa. Si utilitzem correctament l’aromateràpia, podrem proposar soluciones alternatives.

El curs tenia per objectius fer conèixer els principals olis essencials quimiotipats indicats per a un ampli ventall de patologies que apareixen durant l’embaràs i aportar les eines necessàries per associar les diverses vies d’administració de l’aromateràpia (tòpica, inhalada i oral) amb la finalitat d’aconseguir un tractament integral.

Professorat: Alfredo Fernández, llicenciat en farmàcia, graduat en naturopatia, format en aromateràpia científica i medicinal, Institut Euronature, Aroma-Sciences i Collège International d’aromathérapie, Dominique Baudoux, responsable de formació de Pranarôm Espanya.

Coordinació: M. José Alonso, anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona.

Més que plantes: plantes estimulants (30 de març i 6, 13 i 20 d’abril de 2016)

plantes-estimulants-cicle-COFBDes d’antic, l’home ha buscat en les plantes els usos alimentaris, medicinals i magicoreligiosos entre altres. Al llarg de la història, l’ús de plantes com a estimulants, sigui per a finalitats físiques o intel·lectuals, ha estat una constant entre diversos pobles i cultures. Aquest cicle de conferències es va centrar en algunes de les més usades com a estimulants a escala global: el cafè, l’estimulat més consumit a tot el món, el ginseng i els altres ginsengs, altres plantes amb cafeïna (cacau, cola, guaranà, mate) i recerca d’estimulants en la societat urbana: intoxicacions per plantes.

Professorat: Carles Benedí, professor titular de botànica de la Universitat de Barcelona, Cèsar Blanché, catedràtic de botànica de la Universitat de Barcelona i Joan Simon, professor titular de botànica de la Universitat de Barcelona, Marino Petracco, enginyer químic especialitzat en la ciència del cafè i investigador a Illy, i M. José Alonso, anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona;  Alonso també és coordinadora de la formació, juntament amb el grup d’innovació docent de botànica aplicada de les ciències farmacèutiques de la Universitat de Barcelona (GIBAF).

“Curs de Flors d’Edward Bach: iniciació + tallers pràctics” (11, 18 i 25 d’abril i 2 de maig)

flors-edward-bach-COFBLa formació en flors de Bach ha de ser seriosa, rigorosa i contrastada. Es tracta d’una pràctica avalada per gairebé un segle d’utilització i formació a tot el món. Una modalitat que la gent coneix i demana cada cop més i per això els professionals de la salut han de tenir una formació fiable i de qualitat per poder aconsellar i guiar els clients. Els farmacèutics han d’assimilar la informació per utilitzar-la activament o per dissipar dubtes i resoldre qüestions que puguin plantejar els usuaris.

El curs incorporava part dels continguts del Programa internacional de formació en Flors de Bach (PIEB) que segueix escrupolosament el llegat d’Edward Bach, perquè conèixer amb més profunditat el treball d’aquest investigador permet utilitzar les flors correctament.

Professorat: M. Carmen Gallego, practitioner en flors de Bach per la Fundació Edward Bach, el 1996, professora (trainer) del programa internacional d’educació en flors de Bach.

Coordinació: M. José Alonso, anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona.

Curs “Terapèutica homeopàtica per a farmacèutics” (29 de gener, 19 de febrer, 11 de març, 15 d’abril, 6 i 20 de maig)

terapeutica-homeopatica-COFBEl pla de formació en homeopatia que el CEDH va posar en marxa fa tres anys se sustenta en una metodologia nova basada en el rigor, la qualitat i l’orientació aplicada a casos pràctics que es poden consultar a l’oficina de farmàcia i des de bon començament compagina els conceptes teòrics de l’homeopatia amb casos pràctics. El curs constava de dos cicles, el d’iniciació, orientat a farmacèutics sense coneixements previs i el d’expert, per a aquells que han cursat el primer cicle o ja tenen una titulació en homeopatia i necessiten ampliar coneixements tant teòrics com de caràcter més pràctic.

Formar el farmacèutic en homeopatia de manera completa amb l’adquisició progressiva dels aspectes teòrics i pràctics, proporcionar els coneixements, les tècniques i els recursos que permetin oferir un consell farmacèutic en homeopatia amb plena seguretat, qualitat i eficàcia, i facilitar l’especialització i la diferenciació de la farmàcia amb l’adopció del consell homeopàtic expert eren els objectius del curs.

Professorat: Montserrat Gil, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona, especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza; Antonio Ortega, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en homeopatia per la Universidad de Valladolid, metge homeòpata a Barcelona, vicepresident de la SEMH; Modesto Roca, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Barcelona, especialista en medicina interna, metge homeòpata a Barcelona; i Ana Isabel Urruchi, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona, especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza, tots quatre són professors del CEDH i diplomats en homeopatia per la mateixa institució; juntament amb Mercè Sellés, llicenciada en farmàcia per la Universitat de Barcelona, especialista en homeopatia per la Universidad de Zaragoza, diplomada en homeopatia pel CEDH.

Coordinació: M. José Alonso, anterior vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COF de Barcelona, i Eloy Echeverría, director pedagògic del CEDH.

Curs “Migranya i memòria: consells de micronutrició i fitoteràpia” (24 de maig)

migranya-i-memoria-COFBLa migranya la causa una activitat cerebral anormal i hi ha diversos factors la poden desencadenar (canvis en els patrons del son, certs aliments, canvis hormonals, estrès i ansietat, entre altres) i involucra vies nervioses i químiques. Per altra banda, se sap que amb el procés d’envelliment la memòria s’altera i la pèrdua no es produeix de forma homogènia. La majoria dels dèficits de memòria que s’observen a les persones tenen una explicació que va més enllà de l’envelliment normal. L’estrès laboral o els problemes personals poden modificar les capacitats d’atenció/concentració i, en conseqüència, la memòria.

El professional sanitari ha d’intervenir per mantenir i optimitzar un bon estat fisiològic de la població, fomentar una bona salut i millorar el benestar i la qualitat de vida. La micronutrició s’interessa per l’impacte dels micronutrients sobre la salut, avalua les mancances i els desequilibris i busca els mitjans per a reparar-los. Uns règims dietètics restrictius o uns hàbits alimentaris incorrectes poden provocar dèficits dels micronutrients necessaris per mantenir un bon estat de salut.

El curs va permetre aprofundir en la fisiopatologia de la migranya i del deteriorament cognitiu, però també va permetre als alumnes aprendre a donar un consell acurat en micronutrició i fitoteràpia basats en el reajustament dels hàbits alimentaris i, si cal, recomanar una complementació micronutricional per millorar un bon estat fisiològic, i a resoldre casos pràctics de consultes de migranya i memòria que es plantegen més sovint a la farmàcia. Tot plegat, amb l’objectiu de contribuir a millorar la qualitat de vida dels pacients amb afeccions neurològiques com la migranya i la pèrdua de memòria.

Professorat: Francesco Borella, llicenciat en medicina i cirurgia per la Universitat de Ginebra, Suïssa, format en pediatria i psiquiatria en hospitals de Ginebra, formació especialitzada en acupuntura, homeopatia, fitoteràpia, naturopatia i psicoteràpia, membre docent de l’Institut Europeu de Dietètica i Micronutrició (IEDM).

Coordinació: Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició, i M. José Alonso, vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia, ambdues del del COF de Barcelona.

Amb la col·laboració de:


Curs Aromateràpia – olis essencials

pranarom

 


Plantes estimulants

GIBAF ILLY 

 


Flors d’Edward Bach

DIAFARM

 


Terapèutica homeopàtica

CEDH 

 


Migranya i memòria

PILEJE

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal