Estàs aquí: Inici > Notícies farmàcia > Els farmacèutics de Barcelona participen en diferents activitats per millorar la seva qualitat de vida

Els farmacèutics de Barcelona participen en diferents activitats per millorar la seva qualitat de vida

30 setembre 2016

gent-gran1 d’octubre, Dia Internacional de la Gent Gran

Gràcies a la seva proximitat, els farmacèutics són professionals sanitaris que poden atendre i donar consells de salut a col·lectius potencialment més vulnerables i, d’aquesta manera, engegar activitats i projectes que vetllin pel seu benestar. Des del Col·legi s’han impulsat diferents cursos i serveis per millorar la qualitat de vida de la gent gran, un segment de la població amb un elevat risc de patir des d’exclusió social, fins a desnutrició o falta d’adherència a la medicació.

Àmplia participació en els diferents serveis professionals adreçats a la gent gran

Les farmàcies catalanes tenen un conjunt de serveis i projectes dirigits a la gent gran que se centren a vetllar per aquest col·lectiu. Un dels més destacats és el Programa d’Educació Sanitària per a la Gent Gran, un projecte basat a dur a terme xerrades informatives a persones d’edat avançada. Al llarg del 2015, 75 farmàcies de Barcelona van realitzar 145 sessions a casals, centres cívics i biblioteques amb un total de 15.550 assistents.

radars_farmaciaD’altra banda, més de mil farmàcies ja realitzen Sistemes Personalitzats de Dosificació (SPD). Els farmacèutics, mitjançant la preparació de blísters, ordenen la medicació per dies de setmana i hores i, d’aquesta forma, ajuden a millorar l’adherència dels pacients.

Finalment, el projecte Radars, un programa impulsat en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona que vetlla per les persones grans que viuen soles en risc d’aïllament. Des de les prop de 400 farmàcies que s’hi han adherit voluntàriament, durant el 2015 es van fer 41 derivacions del total de 499 usuaris detectats.

Quins consells s’han de tenir en compte per a un envelliment actiu i saludable?

envellimentDiptic_Página_1Des de la Vocalia d’Alimentació i Nutrició del COFB s’ha creat un grup de treball centrat en l’envelliment actiu i saludable per, així, poder abordar els diferents problemes que pot patir la gent gran, com la desnutrició. És en aquest col·lectiu de persones grans on s’observen més diferències de salut en relació a la resta de la població, fet que encara té més rellevància si es té en compte l’increment de l’esperança de vida que, a Espanya, es troba en una mitjana de 85,6 anys en dones i 80 en homes.

Per afrontar el procés d’envellir, el grup de treball va elaborar un díptic que recull 20 consells que contribueixen a un envelliment actiu i saludable. Entre d’altres, es recomana fer entre 30 i 40 minuts diaris d’activitat física, preferentment en grup i a l’aire lliure, menjar cinc peces de fruita fresca i verdura al dia i hidratar-se constantment.

Anna Bach, vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB i coordinadora del grup,  considera ”és prioritari tenir eines per actuar amb aquest grup de la població que permetin identificar indicadors com la desnutrició i la pèrdua de pes en poc temps”.

Un nou curs d’Àgora Sanitària es centra en l’atenció a la gent gran des de la farmàcia

logo_agoraEnguany, Àgora Sanitària, el portal de formació online creat pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, posarà en marxa el proper 2 de novembre el curs “Sèniors, àrees d’interès de la farmàcia”. Dissenyat en col·laboració amb la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i patrocinat per Laboratoris Hartmann, té l’objectiu de donar més eines al farmacèutic en l’atenció de la gent gran des de la farmàcia comunitària, en ser un punt de referència i consell indispensable tant per als sèniors com per als seus cuidadors. 

A més, el COFB acollirà el proper 13 d’octubre una conferència on s’aprofundirà sobre el model sanitari al servei de la gent gran que ofereix Catalunya, basat, entre d’altres aspectes, en l’atenció integrada a les persones amb malalties avançades i necessitats pal·liatives. L’acte, sota el títol “Estratègies d’Educació Sanitària per promoure l’envelliment actiu”, comptarà amb la presència d’Antoni Salvà, director de la Fundació Salut i Envelliment (UAB) i estarà moderat per Aina Surroca, vocal de la Junta de Govern del COFB.

Nota de premsa enviada als mitjans de comunicació (la podeu consultar íntegra a la Sala de Premsa del web institucional – www.cofb.org)

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal