Estàs aquí: Inici > Destacats > Maig: La farmàcia davant la COVID-19 i la represa de l’activitat formativa del COFB, temes més destacats als mitjans

Maig: La farmàcia davant la COVID-19 i la represa de l’activitat formativa del COFB, temes més destacats als mitjans

26 juny 2020

La farmàcia davant la COVID-19

Paper del farmacèutic en la crisi sanitària

Jordi Casas, vocal del COFB, va ser entrevistat a Ràdio Estel per parlar del paper dels farmacèutics en la crisi sanitària, en el marc d’un programa en què també es van entrevistar altres professionals.  Casas va afirmar, entre altres qüestions, que “la farmàcia ha jugat un paper fonamental” durant la pandèmia i que “les condicions de treball dels professionals que, com els farmacèutics, han estat a primera línia han sigut molt més dures del que és habitual” D’altra banda, també va apuntar que des de les farmàcies, “s’havia intentat donar resposta a ciutadans que venien amb uns nivells d’ansietat molt elevada”.

D’altra banda, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, també va ser entrevistada a Ràdio 4 per parlar del paper dels farmacèutics en la crisi sanitària, concretament, al programa De Boca a Orella (a partir del minut 3:41).

Qui també va parlar de la tasca dels farmacèutics va ser Anna Oliva, concretament, a la Revista Saber Vivir. Entre altres qüestions, la farmacèutica va explicar que “a les farmàcies van veure venir aquesta crisi des d’abans del confinament”. Oliva també va explicar que “quan es va recomanar no anar a centres mèdics les farmàcies van tenir molta més feina perquè es van convertir en el principal punt sanitari d’informació”. “Es notava la por i l’ansietat de la gent, que ens feien moltes preguntes sobre el coronavirus, sobretot què fer i què prendre si tenien símptomes”.

Mascaretes

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va ser entrevistada al programa Betevé notícies vespre (a partir del minut 21) per parlar de la disponibilitat de mascaretes a les farmàcies, coincidint amb l’entrada en vigor de l’obligatorietat de dur-ne al transport públic. Perelló també va donar alguns consells per fer un bon ús d’aquests materials de protecció.

D’altra banda, un altre dels temes al voltant de les mascaretes va ser de quina manera cal desinfectar les que són de roba, tant les que es poden adquirir a la farmàcia com les que  algunes persones s’han fabricat a casa. Des del COFB, es va proporcionar informació en el marc d’un reportatge elaborat pel 324.cat. En aquest article, es recollien un conjunt de recomanacions higièniques i s’apuntava que les mascaretes casolanes són una mesura complementària i mai un substitut de les principals mesures preventives, sobretot la distància social i la neteja escrupolosa de les mans. Maria Perelló també va participar en un reportatge del diari El Punt Avui titulat “Obligatòries però no suficients”  en què es feia un repàs dels tipus de mascaretes que s’utilitzen actualment.

Finalment, en el marc del programa Ben Trobats de La Xarxa (a partir del minut 5:46, programa 825), el farmacèutic de Vilanova i la Geltrú Enrique Rivero va intervenir en una connexió en directe per abordar algunes qüestions relacionades amb les mascaretes, com els tipus i les mesures higièniques a l’hora de posar-se-les.

Article d’opinió de Jordi de Dalmases, president del COFB

El president del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) i el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), Jordi de Dalmases, va fer un article que es va publicar a El Farmacéutico agraint la tasca que els professionals farmacèutics  van realitzar durant la pandèmia provocada per la COVID-19. Segons De Dalmases, “en la crisi del coronavirus, ens enfrontem al repte de conjugar les nostres accions en un escenari en què l’excepcionalitat i la incertesa són les grans protagonistes”. Això genera “una dificultat afegida per a tots els professionals sanitaris” que, com els farmacèutics, “estan a primera línia d’actuació“.

Campanya Mascareta /Salut

El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) va enviar una nota de premsa el passat 11 de maig en què informava que s’ampliava a 2 el nombre de mascaretes que es podien dispensar cada 7 dies per usuari en el marc de la campanya Mascareta/Salut. Se’n van fer ressò diversos mitjans com Europa Press, Diari Més (versió paper), Cope, Diariofarma, Segre (versió paper), Catalunya Press, Moncloa i La Mañana (versió paper). A més, el tresorer del COFB, Joan Calduch, va ser entrevistat a Cadena Cope per parlar d’aquesta qüestió.

En una altra ocasió, el secretari del COFB, Jordi Casas, va fer declaracions per al programa Planta Baixa de TV3 (a partir del minut 49:29), per fer balanç d’aquesta campanya.

Visites evitades als Centres d’Atenció Primària gràcies a la gestió dels plans de medicació des de la farmàcia

El CCFC i el CatSalut van enviar el passat 13 de maig una nota de premsa en què s’explicava que mentre durava la crisi provocada pel coronavirus, de manera excepcional, els farmacèutics van poder dispensar els medicaments corresponents només amb la targeta sanitària que presentaven els usuaris, la qual cosa va ser fonamental per descongestionar els Centres d’Atenció Primària en un moment en què es volien evitar futurs contagis. Se’n va fer ressò TV Costa BravaDiari Segre,Diari de Tarragona (versió en paper), Diario Médico i Nova Conca (versió en paper).

Manca de guants

El secretari del COFB, Jordi Casas, va fer declaracions per al programa Els Matins de TV3 (a partir del minut 1:10) -que, posteriorment, també es van recollir al TN Migdia (a partir del minut 1:54)- per abordar la manca de guants a les farmàcies. Casas va recordar que “en la població general, portar guants sense fer-los servir de manera adequada, és contraproduent”.

Tests a les farmàcies

Diario Médico va fer-se ressò d’una enquesta interna del COFB en què més del 80% dels farmacèutics col·legiats eren partidaris de realitzar a les oficines de farmàcia tests per detectar la COVID-19. Es tracta d’un projecte en fase d’estudi, que va presentar-se a l’Administració i que porta implícits una sèrie de condicionants: que hi hagi un protocol definit i la formació pertinent a l’hora de fer els tests, que es faci amb tests validats i seleccionats per part del sistema sanitari, amb EPIS per a les farmàcies i consensuat amb l’Administració. En una altra peça, el mateix mitjà va recollir unes declaracions de Jordi de Dalmases sobre aquesta mateixa qüestió.

Hidroxicloroquina

La responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló, va participar en el reportatge “Hidroxicloroquina: qué es, para qué sirve y cuáles son sus efectos secundarios” publicat a Cuídate Plus.

Augment de la dispensació d’ansiolítics

Guillermo Bagaría, vicetresorer i responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, va fer declaracions al programa Via Lliure de Rac1, per abordar l’augment de la dispensació d’ansiolítics a causa de la COVID-19 (programa del 3/5/2020, franja de 8 a 9 i a partir del minut 50).

Represa de l’activitat formativa del COFB

El passat 25 de maig el COFB  va enviar als mitjans especialitzats una nota de premsa en què informava que es reprenien les activitats de formació continuada 2019-2020 de forma virtual i amb una àmplia oferta de continguts, adaptats al moment actual. Se’n van fer ressò: imFarmacias, Diariofarma, Acta Sanitaria, Revista Farmanatur, Farmaventas i Revista Acofar.

El COFB com a font d’informació 

Consell alimentari

La vocal d’Alimentació i Nutrició del COFB, Anna Bach-Faig, va participar en una publicació que va tenir difusió a diversos mitjans regionals com Diario Vasco, en què es feia un repàs de què implicava desvetllar-se a mitjanit per menjar, el que es coneix com a síndrome de l’alimentació nocturna.

Mencions al COFB

Infarma 2020-2021

A començaments del mes de maig des de l’organització del Congrés i Saló d’Oficina de Farmàcia Infarma es van donar a conèixer les dates de la 32a edició, que se celebrarà l’any vinent a Madrid, concertament, del 23 al 25 de març. El Congrés, que s’havia de celebrar aquest 2020 a Madrid, va haver de suspendre’s a causa de la crisi del coronavirus. Van recollir la notícia de les noves dates del Congrés diversos mitjans tan especialitzats (Acta Sanitaria, imFarmacias, NutraSalud, Revista Farmanatur, El Farmacéutico, El Global, Revista Acofar, Diario Médico i Diariofarma) com generalistes (La Vanguardia, Europa Press i Gente Digital).

Minut de silenci  per als professionals sanitaris morts 

El 14 de maig es van convocar 2 minuts de silenci en record dels professionals sanitaris morts durant la pandèmia provocada per la COVID-19. El Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va adherir-se a aquesta convocatòria, juntament amb altres institucions, com el Consell de Col·legis de Metges o el d’Infermeres. Se’n van fer ressò Més Tarragona (versió en paper), El Segre (versió en paper) i Crónica Global.

Dispensació de plantes medicinals

El Consejo General de Colegios Farmacéuticos (CGCOF) va llençar una sèrie de protocols amb l’objectiu d’harmonitzar els serveis de dispensació i indicació farmacèutica en diferents símptomes menors amb fitoteràpia a les farmàcies. El primer dels protocols es va desenvolupar amb la col·laboració dels vocals de Plantes Medicinals dels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Sevilla. Se’n van fer ressò la Revista Farmanatur i la Revista Acofar.

Àgora Sanitària

El portal de formació online dels Col·legis de Farmacèutics de Madrid i Barcelona, Àgora Sanitària, va llançar un curs que portava per títol “Zoonosis: malalties en auge”, vinculada amb la pandèmia provocada per la COVID-19. Se’n van fer ressò mitjans com imFarmaciasRevista Farmanatur, Acta Sanitaria, Europa Press (versió paper), La Voz Libre i Revista Acofar i Farmaventas.

Entrevista a la vocal d’Investigació i Docència del COFB, Pilar Gascón

El mitjà especialitzat El Farmacéutico va publicar una entrevista a Pilar Gascón, vocal d’Investigació i Docència del Col·legi per abordar el tema de la igualtat entre homes i dones i la feminització del sector farmacèutic.


Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal