Estàs aquí: Inici > Destacats > Octubre: els tests COVID-19, el congrés Cannabmed i el programa de formació continuada 2020-21 del COFB, temes més destacats als mitjans

Octubre: els tests COVID-19, el congrés Cannabmed i el programa de formació continuada 2020-21 del COFB, temes més destacats als mitjans

24 novembre 2020

Tests COVID-19 

Davant d’una tardor marcada per la segona onada de la COVID-19, els farmacèutics s’han ofert a implicar-se en la detecció de casos de coronavirus i en la vacunació de la grip. Diario Médico va fer un reportatge sobre els tests d’antígens a les farmàcies, i va entrevistar Jordi Casas, president del COFB. Casas va recordar que “per normativa, avui dia, no hi ha cap prova d’antígens [de la COVID-19] que es pugui fer a la farmàcia.

El vocal d’oficina de farmàcia del COFB, Guillermo Bagaría, va atendre Crónica Global per parlar sobre els tests de la COVID-19 i la possibilitat que s’arribessin a comercialitzar com a tests d’autodiagnòstic. Bagaría va assegurar que “és necessari que [aquests tests] siguin realitzats per experts sanitaris que poden acompanyar, assessorar i derivar el pacient on correspongui“. El vocal d’oficina de farmàcia del Col·legi també va ser entrevistat a  Betevé, on li van preguntar per la possibilitat de fer tests ràpids a les farmàcies (min. 37:00). El Món a RAC1 també va recollir declaracions seves (20:15) i des de l’informatiu del programa Cafè d’Idees (que s’emet simultàniament a La 2 i Ràdio 4) van entrevistar-lo en directe. La Xarxa també va entrevistar Laura Gomà, vocal del COFB, sobre els tests d’antígens. L’entrevista es pot recuperar aquí (dimecres 14 d’octubre, 16:00 hores. Minut 16).

Congrés CANNABMED 2020 

El Col·legi va acollir a començaments del mes d’octubre la primera jornada del Congrés CANNABMED 2020, amb l’objectiu de debatre i aprofundir en l’ús sanitari del cànnabis medicinal. 

Diversos mitjans van recollir la crònica del que va donar de si la jornada: Revista Acofar (amb la nota de premsa prèvia i la posterior crònica),  Correo Farmacéutico, Público i imFarmacias en diverses peces (1, 2, 3). A més, el Diari Ara va fer un reportatge,  que va comptar amb declaracions de Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB. Bagaría també va respondre a les preguntes de Farmacosalud emmarcades en un article sobre el cànnabis.

Programa de formació continuada del COFB 2020-21

El COFB ha presentat el programa de formació continuada 2020-2021, adaptat a la situació actual marcada per la COVID-19. L’objectiu del Col·legi és oferir formacions de qualitat, que proporcionin més eines als farmacèutics, sense necessitat de desplaçar-se a l’hora d’oferir el servei, disminuint la mobilitat i seguint en tot moment les recomanacions de les autoritats sanitàries. Entre altres, van fer-se ressò de la nota de premsa enviada pel Col·legi imFarmacias, PMFarma i Revista Acofar.

Atenció residencial en temps de pandèmia

El COFB, conjuntament amb la vocalia de Catalunya de la Sociedad Española de Farmacéuticos de Atención Primaria (SEFAP) i amb el patrocini de Menarini, va organitzar un curs que portava per títol “L’atenció residencial en temps de pandèmia. El paper de l’Atenció Primària”, que va abordar el tractament dels pacients en residències geriàtriques en el context de la COVID-19. El Col·legi va enviar una nota de premsa que va ser recollida per Diariofarma, imFarmacias i imMédicoHospitalario i Entre Mayores.

Subministrament de mascaretes

Davant la segona onada de casos de COVID-19, Betevé va fer una peça sobre el subministrament de mascaretes i gels hidroalcohòlics, que va comptar amb declaracions de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB. Alcalde va afirmar que en aquesta segona onada “no s’ha de patir pel subministrament“.  També van entrevistar Mercè Barau i Emili Moliner, farmacèutics de Barcelona. Finalment, la vicetresorera del Col·legi, Marta Gento,  va ser entrevistada per la cadena Cope, on va confirmar que el subministrament d’aquest producte sanitari està garantit.

Per la seva banda, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del Col·legi, Maria Perelló, va atendre  L’Informatiu de RTVE per aclarir el canvi de la normativa respecte a les mascaretes KN95. A El Balcó (a partir del minut 42), de la Cadena Ser,  va resoldre dubtes sobre les diferències entre els tipus de mascaretes, i a la web de Rac1, va apuntar quins són els principals errors que cometem a l’hora d’utilitzar la mascareta.

El COFB com a font d’informació

Salut sexual en temps de pandèmia

Per la seva banda, la vicetresorera del COFB, Marta Gento, va atendre a Betevé en l’obertura d’una edició del programa Reset (minut 0:55) centrada en la salut sexual en temps de pandèmia. Gento va explicar tot el que han aportat i aporten els farmacèutics en aquest camp.

Venda il·legal d’ansiolítics a internet

L’Informatiu de TVE va emetre un reportatge sobre l’augment de la venda d’ansiolítics per internet durant la pandèmia (minut 9:35). Des de l’informatiu van comptar amb Marta Roig, responsable de la Comissió Deontologia del COFB. Roig va insistir en el fet que, quan es compren ansiolítics il·legalment per internet, no se’n coneix la qualitat, seguretat, eficàcia, la procedència, “ni fins i tot si estan manipulats“.

Atenció farmacèutica durant la COVID-19

Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del Col·legi, va atendre  Diario Médico per explicar com s’està vivint la pandèmia des de les oficines de farmàcia i com han hagut d’evolucionar l’atenció farmacèutica i els serveis professionals en aquest context. Van publicar-ho a la web i a la versió en paper.

Dermofarmàcia

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris, Marta Alcalde, va respondre les preguntes d’un especial en paper de Correo Farmacéutico per un reportatge sobre quines són les campanyes de dermofarmàcia que tenen més èxit.

Guàrdies de les farmàcies rurals

D’altra banda, Miquel Recasens, tresorer del COFB, va fer declaracions en un reportatge de Diario Médico sobre les guàrdies de les farmàcies rurals.

Vacunació de la grip i farmàcies

Al mes d’octubre, va començar la campanya de vacunació de la grip, enguany  caracteritzada per una major centralització de les vacunes per part del Departament de Salut a causa de la pandèmia. La Vanguardia va elaborar un reportatge sobre aquesta qüestió en què van recollir el posicionament del COFB, confirmant que “la disponibilitat de vacunes per als centres que l’adquireixen al canal privat – i, per tant, a les farmàcies- serà limitada”. La peça es va publicar a la web i a la versió en paper.

Projecte Radars

Acta Sanitaria va fer una peça recollint diverses iniciatives socials de Col·legis de Farmacèutics d’arreu d’Espanya, i van fer menció al Projecte Radars. Radars és una iniciativa de l’Ajuntament de Barcelona en què col·laboren els farmacèutics des del 2014, per prevenir i actuar contra l’aïllament de les persones grans. En el marc d’aquest reportatge, van entrevistar Dafne Sicilia, una farmacèutica de Barcelona, que els va traslladar la seva experiència dels seus anys participant en el programa.

Mencions al COFB

Formacions d’Àgora Sanitària

Àgora Sanitària, el portal de formació online impulsat pels Col·legis de Farmacèutics de Barcelona i Madrid, va organitzar un curs sobre pacients amb trastorns psicològics i afectius, que va recollir la Revista Acofar. PM Farma, per la seva banda, també va fer una peça sobre un altre curs d’Àgora Sanitària en relació amb  la zoonosi.

Women 360º Congress

El 22 d’octubre va celebrar-se de manera virtual el XIV Women 360º Congress, el congrés de salut, benestar i empresa per a la dona directiva i empresària, que va comptar  amb la participació de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, durant la sessió inaugural. Entre altres mitjans, van recollir aquesta informació Interempresas, FarmaventasCatalunya Press.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal