Estàs aquí: Inici > Destacats > Novembre: els tests COVID-19 a les farmàcies, el paper dels farmacèutics durant la pandèmia i la inauguració del MGOF, temes més destacats als mitjans

Novembre: els tests COVID-19 a les farmàcies, el paper dels farmacèutics durant la pandèmia i la inauguració del MGOF, temes més destacats als mitjans

24 desembre 2020

Tests COVID-19 a les farmàcies

Durant tot novembre, la possibilitat d’integrar a les farmàcies dins del circuit de detecció i prevenció de la COVID ha estat un dels temes més destacats. Diversos mitjans van comptar amb les declaracions de membres del COFB per parlar-ne. El vocal d’Oficina de Farmàcia, Guillermo Bagaria, va atendre a Betevé, El Nacional (declaracions publicades també a una altra peça), Ràdio 4 (a partir del minut 14:40), l’Informatiu de TVE (minut 7:22), La Vanguardia (també en versió en paper) i a La Xarxa (minut 2:13:00). Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, va atendre a Ràdio Sabadell; i Marta de Bolós, la coordinadora de Farmàcies del Baix Llogregat, Litoral i Hospitalet, va ser entrevistada a L’Hospitalet Digital (a partir del minut 41:15).

El Departament de Salut anuncia que s’està treballant en un protocol perquè les farmàcies facin tests 

El 16 de novembre, la consellera de Salut, Alba Vergés, va declarar que s’estava treballant en un protocol considerant la possibilitat de fer tests a les farmàcies. Davant aquesta notícia, el president del COFB, Jordi Casas, va ser entrevistat per El Global (l’entrevista va ser mencionada també en una altra peça), El Prat Ràdio i TV3 en dues ocasions: al Tot es Mou i pel Telenotícies; totes dues peces van reutilitzar-se per una altra del 3/24, a la qual també es va fer menció a declaracions de la farmacèutica Mercè BarauCasas també va atendre a Notícies en Xarxa (minut 6:15), Ràdio 4, rtve.es, Informativos Telecinco (minut 16:00), i, de nou, al Telenotícies de TV3 (minut 17:30). A més, va fer declaracions a ACN, que van repicar-les la Cope, Diari de Tarragona (també en paper), Tarragona Digital, La Ciutat i El 9 nou.


Per la seva banda, la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va atendre també als mitjans durant tot el mes. Rac 1 la va entrevistar al programa “No ho sé” (minut 51), i les declaracions van ser reutilitzades per la web de Rac 1. Bosch va atendre també a la Cadena Ser, a EITB (a partir del minut 50), La Vanguardia (també publicat en paper) i El Vespre de La 2 (minut 9:45). Alhora, van recollir declaracions de la vicepresidenta del COFB Antena 3 NotíciesRegió 7.

A més, ACN va citar a “fonts del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona” en una peça que va ser recollida per Lleida.com, el Diari de Girona (també en paper), La República, La Mañana, Setmanari l’Ebre i les versions en paper del diari Més i Regió 7.

Cribratge pilot de la COVID-19 a les farmàcies amb PCRs d’automostra

Dies més tard, el Departament de Salut va anunciar que en les properes setmanes es posaria en marxa un programa pilot de cribratge de la COVID-19, amb un circuit molt similar al Programa de detecció precoç de càncer de còlon i recte, en el marc del qual les farmàcies entregarien PCRs d’automostra. Al Telenotícies de TV3 es va emetre una peça informant d’aquest projecte, que va recollir declaracions de Jordi Casas, president del COFB. D’altra banda, Núria Bosch, vicepresidenta del COFB, va atendre a Catalunya Ràdio, L’Informatiu de TVE (minut 5:14), Onda Cero i al diari ABC, que ho va publicar en paper.

Tests d’anticossos a les farmàcies sota prescripció mèdica 

En paral·lel, dues empreses comercialitzadores de tests d’anticossos van comunicar a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) que disposaven de la corresponent certificació europea i que pròximament els anirien distribuint a través del canal farmàcia sota prescripció mèdica. El vocal d’Anàlisi del Col·legi, Xavier Tejedor, va atendre a Rac1Catalunya Diari i la cadena Cope per aclarir diferents conceptes amb relació a aquests tests. A més, les declaracions de Tejedor a Rac1 van ser recollides en una peça de Catalunya Diari.

Paper dels farmacèutics durant la pandèmia

Més enllà dels tests, Jordi Casas, president del COFB, va participar a una taula rodona organitzada per  imFarmacias, titulada “¿Por qué no se aprovecha todo el potencial de la red de farmacias?”, de la qual se’n va fer una peçaNúria Bosch, vicepresidenta del COFB, va estar present en un debat amb Antoni Torres, president de FEFAC, al programa Econòmix, de Ràdio 4 parlant del paper dels farmacèutics durant la pandèmia.

Les farmàcies de Rubí han començat a derivar, informar i conscienciar sobre la COVID-19 en el marc del projecte ja iniciat a Terrassa el passat setembre. D’aquesta manera, 19 farmàcies més s’incorporen al projecte pilot que busca treballar de manera coordinada en la lluita contra la pandèmia. Rubí TV se’n va fer ressò.

Inauguració de la XVI edició del MGOF

El COFB va enviar una nota de premsa recollint la inauguració de la XVI edició del Màster de Gestió d’Oficina de Farmàcia. Durant la presentació, el president del Col·legi, Jordi Casas, va dedicar unes paraules als assistents centrades en la importància de l’equilibri entre la vessant assistencial i de gestió, clau en el dia a dia de les oficines de farmàcia. Diversos mitjans se’n van fer ressó: imFarmacias, Farmaventas, El Global, Acofar, Acta Sanitaria, Farmanatur i Diariofarma.

Entrevista al nou president del COFB 

Jordi Casas, president del COFB, va ser entrevistat a la revista En Genérico sobre els objectius i les línies de treball de la nova Junta del COFB. D’altra banda, va escriure un article a El Global, titulat “El radar social de la farmacia”, on va parlar del programa Radars, un projecte en el qual participen farmàcies de Barcelona amb l’objectiu de prevenir el risc d’aïllament social i la soledat no desitjada en les persones grans.

El COFB com a font d’informació

Mascaretes a les farmàcies

La vicetresorera del COFB, Marta Gento, va atendre a Betevé per parlar diferents qüestions al voltant de les mascaretes, com ara les diferències entre les mascaretes FFP2 i les KN95 i N95 o la reducció de l’IVA.

D’altra banda, durant el mes de novembre va difondre’s a les xarxes un vídeo que mostrava que un supermercat venia mascaretes amb certificació KN95 tapant aquest senyal amb una etiqueta on posava FFP2. Davant la polèmica que va generar un vídeo, Verificat.cat va fer una peça per la qual va comptar amb les declaracions de Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB. Perelló va aclarir que són certificacions amb diferents requisits, però amb la mateixa eficàcia.

Automedicació durant la pandèmia

La Tarde (minut 33:17) de la cadena COPE, va entrevistar a Laura Gomà, vocal del COFB, per abordar la qüestió sobre si l’automedicació havia augmentat o no durant la pandèmia. Gomà va parlar de l’experiència a la seva farmàcia i va contestar a més preguntes sobre l’actualitat de la farmàcia.

Entrevistes a farmacèutics de la província de Barcelona

El mitjà especialitzat imFarmacias, dins la seva secció “A Pie de Calle”, va publicar una sèrie d’entrevistes a farmacèutics de la província de Barcelona on van traslladar diferents reflexions al voltant de la professió. Els entrevistats van ser Amèlia García-Miranda, coordinadora del sector sanitari Barcelona Eixample; Meritxell Font,  coordinadora del sector sanitari de l’Anoia; i Oscar Estomba, farmacèutic substitut.

Dermofarmàcia

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va atendre a Correo Farmacéutico per una peça que tracatava el cannabidiol i la possibilitat d’emprar-lo per tractar lesions esportives. Alcalde va repassar la situació actual dels gels analgèsics i antiinflamatoris per tractar aquest tipus de lesions.

A més, la vocal del COFB va atendre també al programa “Després del col·lapse”, de Ràdio 4, sobre les noves tendències en dermocosmètica. Alcalde va declarar que actualment, el que es veu és una tendència cap als productes naturals, una cosmètica sostenible i orgànica.

Desabastiment de medicaments

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va atendre a Ràdio 4 en una entrevista sobre el desabastiment de medicaments (minut 27:36). Bosch va voler tranquil·litzar als oients, declarant que els problemes de subministrament són aïllats i sempre es disposa de substituts.

Mencions al COFB

Clips formatius Àgora Sanitària i ANEFP: Autocura en temps de COVID-19

L’Associació per l’Autocura de la Salut (ANEFP), conjuntament amb Àgora Sanitària, va posar en marxa una sèrie de clips formatius sobre autocura en temps de COVID-19, als quals ja s’hi han apuntat més de 10.000 farmacèutics. El Global va fer una peça per destacar-ho. També va sortir a la versió en paper.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal