Estàs aquí: Inici > Destacats > Salut bucodental i patologies sistèmiques, tema central d’una nova formació al COFB

Salut bucodental i patologies sistèmiques, tema central d’una nova formació al COFB

12 març 2021

Entre els mesos de febrer i març van tenir lloc quatre sessions de la formació “Salut bucal i patologies sistèmiques” en format virtual. Va tractar-se d’una activitat formativa, adreçada a farmacèutics comunitaris, que va estar coordinada per Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB), i va comptar amb les ponències de: Jordi Boncompte, farmacèutic, soci i gerent de Bonsapharma SL; Sergi Cuadrado, odontòleg i responsable sanitari de la Clínica Cuadrado i Marta Pérez, trade marketing manager de Dentaid.

Durant el curs, es va donar a conèixer com recomanar els productes bucodentals adequats.

Durant el curs, es va donar a conèixer com recomanar els productes bucodentals adequats.

Objectius principals de la formació

  • Saber identificar la relació que hi ha entre la manifestació oral que motiva la consulta i la patologia de base.
  • Ser capaç de recomanar els productes i els tractaments de salut bucodental adequats a cada cas i derivar a l’especialista quan sigui convenient.
  • Poder millorar la indicació farmacèutica per a símptomes menors o problemes de complexitat baixa o saber fer una detecció precoç de situacions, hàbits o característiques que presenten un risc per a la salut oral i bucal de la població.

La salut bucodental, motiu de consulta freqüent a les oficines de farmàcia

Els problemes de salut bucodental són un dels motius de consulta farmacèutica més freqüents. Actualment, sabem que una mala salut oral pot derivar en multitud d’alteracions sistèmiques i viceversa.

Per exemple, malalties metabòliques com la diabetis mellitus sovint han estat associades a la periodontitis, per una relació bidireccional. Comprendre la importància de les manifestacions sistèmiques que poden aparèixer a conseqüència dels processos bucals i també en sentit contrari, pot ajudar el farmacèutic a aconsellar i a derivar quan sigui el cas.

Desenvolupament de les sessions

Gingivitis i patologia periodontal

La formació ha permès fer un repàs de les principals patologies bucals, especialment, de la gingivitis i de la seva evolució cap a patologia periodontal si no es tracta adequadament;  un problema irreversible de la boca que pot minvar molt la qualitat de vida dels pacients.

L'odontòleg Sergi Cuadrado, en un moment de la seva intervenció.

L’odontòleg Sergi Cuadrado, en un moment de la seva intervenció.

L’odontòleg Sergi Cuadrado no només va centrar-se a fer un repàs de les causes i tractaments d’aquestes patologies, sinó que va anar més enllà, fent una anàlisi de la relació d’aquestes amb  determinades patologies sistèmiques com la diabetis, les patologies cardiovasculars o les malalties degeneratives i respiratòries. També va explicar la importància de mantenir una bona higiene bucal durant l’etapa d’embaràs, ja que els canvis hormonals propis d’aquest període poden originar problemes bucals importants i aquests a la vegada poden repercutir negativament en l’evolució de l’embaràs. L’odontòleg ha explicat la relació bidireccional entre aquestes patologies sistèmiques i la malaltia periodontal, és a dir, com s’afecten mútuament i com és important un abordatge integral d’aquests malalts per tal d’assegurar un bon estat de salut.

Recomanacions actives des del taulell de la farmàcia

El curs també va comptar amb la presència del farmacèutic Jordi Boncompte que, basant-se en la seva experiència, va apuntar com fer recomanacions actives al taulell quan s’identifiquen malalts amb patologies sistèmiques. I com aconseguir  que aquests pacients  tinguin en compte que una bona higiene bucal repercutirà positivament en l’evolució de la seva patologia.

El farmacèutic Jordi Boncompte, en un moment del seu webinar.

El farmacèutic Jordi Boncompte, en un moment del seu webinar.

Dinamització de la categoria de salut bucal

Finalment, l’última sessió va estar dedicada a la dinamització de la categoria de salut bucal a la farmàcia. Marta Pérez, trade marketing manager, va donar a conèixer com fer la tria de l’assortiment d’aquesta categoria i com fer una bona exposició del producte, de manera que ajudi als pacients a identificar els tractaments més adients pel seu problema.

Marta Pérez, trade marketing manager de Dentaid, a la darrera sessió del curs.

Marta Pérez, trade marketing manager de Dentaid, a la darrera sessió del curs.

Valoració de Marta Alcalde, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB

Segons va afirmar Marta Alcade, vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, “el balanç global del curs és molt positiu“. Alcalde va explicar que aquesta valoració positiva es deu, d’una banda, “al fet que ha permès als farmacèutics assistents aprendre les interrelacions entre les diferents patologies“. I, de l’altra, al fet que aquest coneixement possibiliten que des de les oficines de farmàcia “s’ofereixi un consell més complet i integral als pacients”.

Amb el patrocini de:

 

 

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal