Estàs aquí: Inici > Món col·legial > IX Fòrum Aprofarm: “20 anys al costat del formulador”

IX Fòrum Aprofarm: “20 anys al costat del formulador”

20 juny 2016
fòrum-aprofarm-COFB (1)

Inauguració del Fòrum Aprofarm: Joan Calduch, tresorer del COFB, i Francesc Llambí, president d’Aprofarm i vocal del COFB

“Actualment la formulació magistral és especialment necessària per personalitzar tractaments, cobrir llacunes terapèutiques i desproveïments, i donar resposta a les necessitats particulars dels pacients”. Ho va dir Francesc Llambí, vocal del COFB i president de l’Associació professional de farmacèutics formuladors (Aprofarm) en el marc del IX Fòrum Aprofarm. Durant la conferència, titulada “Formulació al 2030: necessitat sanitària, repte professional”, Llambí també va destacar que per definir el futur i fer front als reptes “és necessari que els mateixos farmacèutics desenvolupin un paper actiu oferint els beneficis de la formulació”.

En quins àmbits poden ser útils les fórmules magistrals?

La novena edició d’aquesta trobada anual de formuladors es va celebrar el passat 10 de juny al Col·legi de Farmacèutics de Barcelona sota el lema “20 anys al costat del formulador” -en referència a les dues dècades que ha complit Aprofarm-. En aquesta línia, la conferència inaugural, impartida pel dermatòleg Agustín Alomar, va girar entorn les formulacions “gold standard” en el camp de la dermatologia en els últims 20 anys.

fòrum-aprofarm-COFB (2)

Conferència inaugural del dermatòleg Agustín Alomar

Al llarg de la jornada, també es van abordar altres àmbits en els quals la formulació pot ser útil. Aquest és el cas de l’otorinolaringologia, camp en el qual, tal com va explicar el Dr. Miquel Conti, les composicions que inclouen àcid hialurònic ajuden a protegir i hidratar les mucoses. A l’acte “Casos pràctics en formulació” també es va aprofundir sobre què poden aportar les fórmules magistrals en oncologia, posant com a exemple la radiodermitis i la importància d’individualitzar tractaments que s’adaptin al tipus de lesió i la seva evolució; en pediatria, i més concretament, en l’hipotiroïdisme congènit en nounats, un cas en el qual la formulació de xarops o gotes en dosatge adequat resulta de vital importància per evitar les seqüeles d’aquesta deficiència de l’hormona tiroïdal en nounats. A continuació es va parlar de la dermatitis de contacte i de com les fórmules poden ajudar a evitar les al·lèrgies a medicaments causades per ingredients de la seva composició. L’últim cas pràctic presentat va ser en relació a la cosmètica individualitzada, on la formulació és útil per complementar tractaments terapèutics que requereixen hidratació i cures més enllà de la cosmètica habitual.

Inspecció i preguntes freqüents en Formulació

Seguint en l’enfocament pràctic, dues conferències es van centrar a resoldre dubtes freqüents relacionats amb la formulació. En el taller “Com formularia vostè…?” es va parlar sobre els problemes quotidians de la formulació al laboratori, com per exemple, la dificultat de controlar adequadament el pH quan es tracta de gels. D’altra banda, a la taula rodona “Preguntes freqüents: FAQ en Formulació” es va donar solució a dubtes generals sorgits tant en el camp dels vehicles -substàncies que s’empren en les formulacions farmacèutiques per diluir el complex total fins a un volum o pes determinat- com dels actius.

Un altre dels actes programats, “Inspecció en Formulació Magistral”, va tractar la importància de complir amb la normativa vigent, documentar tots els processos, treballar en instal·lacions adequades i assegurar el seu correcte manteniment.

En el marc dels 20 anys que compleix Aprofarm al 2016, l’Associació també va fer un repàs de l’evolució històrica i va comunicar els resultats de l’enquesta realitzada als socis en els últims mesos, de la qual es va extreure la necessitat de desenvolupar documentació específica i completa sobre formulacions concretes.

fòrum-aprofarm-COFB (3)

Presentació del Llibre Formulari de suport per a tractaments pal·liatius a Reus

El 27 de maig es va presentar, dins la Jornada de Cloenda de la Societat Catalanobalear de Cures pal·liatives: Curs 2015-2016, el “Formulari de suport a cures pal·liatives” elaborat pel COFB, en col·laboració amb Aprofarm. En l’acte, que es va celebrar en l’Hospital Sant Joan de Reus, també es va presentar una “Guia del dol”, a càrrec de Cristina Llagostera, psicòloga, i es va celebrar l’assemblea de l’Acadèmia.

Jornada_Cures_Pal·liatives_ReusLa presentació del Formulari va obrir un debat, entre els més de 60 professionals de les cures pal·liatives (metges, infermers, psicòlegs i farmacèutics) que van compartir les inquietuds al voltant de l’atenció al pacient. La trobada va servir també per continuar els contactes entre PADES i farmacèutics, tant comunitaris com hospitalaris, per tal de crear un grup de treball per millorar l’atenció a aquests pacients, compartint coneixements i millorar la comunicació interprofessional. També es van concertar sessions per aprofundir en els continguts d’aquest formulari.

Potser també t’interessa: 

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal