Estàs aquí: Inici > Destacats > Agost i setembre: el Dia Mundial del Farmacèutic, els tests d’antígens a la farmàcia i el projecte pilot de Terrassa contra la COVID-19, temes més destacats als mitjans

Agost i setembre: el Dia Mundial del Farmacèutic, els tests d’antígens a la farmàcia i el projecte pilot de Terrassa contra la COVID-19, temes més destacats als mitjans

20 octubre 2020

La Torre Glòries s’il·lumina de verd per homenatjar els farmacèutics

El passat 25 de setembre va ser el Dia Mundial del Farmacèutic i, en el marc d’una iniciativa promoguda pel Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, diversos edificis emblemàtics d’Espanya es van il·luminar de verd per homenatjar aquests professionals sanitaris. A Barcelona, l’edifici il·luminat amb el color característic de les creus de les farmàcies va ser la Torre Glòries, que durant quatre hores va abandonar el seu color habitual per tenyir-se de verd.

El Col·legi va comunicar als mitjans aquesta acció amb una nota de premsa que van recollir La VanguardiaABC, imFarmacias i la Revista Acofar. Posteriorment, també se’n van fer ressò el 3/24, ABC, Acta Sanitaria, Crónica Global, El Global i els informatius de Telecinco (a partir del minut 19). El Global també va fer una altra peça que recollia els diferents edificis il·luminats arreu d’Espanya.

Tests d’antígens a la farmàcia

A mitjans de setembre, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) va enviar un comunicat en relació amb els tests d’antígens per coronavirus i el seu posicionament davant la seva possible dispensació a través de les farmàcies. Ho van recollir La República, El Món, Més Digital i, en paper, La Mañana.

D’altra banda, sobre aquesta mateixa qüestió,  Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va ser entrevistat a La Xarxa TV. Bagaría va assegurar que els farmacèutics comunitaris tenen “el coneixement i els recursos per poder intervenir d’una forma segura en la prestació d’aquestes proves”. L’entrevista es pot recuperar en aquest enllaç (a partir del minut 2:18:50).

Arrenca a Terrassa el projecte pilot d’actuació dels farmacèutics comunitaris contra la COVID-19

El Servei Català de la Salut, l’Ajuntament de Terrassa i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona van impulsar un projecte pilot per actuar contra la COVID-19 des de les farmàcies. Aquesta intervenció té com a eixos principals la derivació farmacèutica, la informació i la conscienciació de la ciutadania. D’aquesta manera, els farmacèutics s’incorporen a la resta d’agents de la salut per lluitar de manera coordinada contra la pandèmia.

El Periódico va fer-se ressò de la nota de premsa, i alhora va referir-se a la iniciativa en una altra peça. També va ser notícia a la Revista Acofar, Punt Vallès3/24, ABC, La República, imFarmacias, La Vanguardia, el Diari de Terrassa i El Món. D’altra banda, Terrassa Digital va publicar una peça on va entrevistar a Joan Brugueras, coordinador de les farmàcies del Vallès Occidental Oest.

Nova Junta de Govern del COFB 

Els mitjans van continuar fent-se ressò dels canvis a la junta de govern del COFB. PM Farma va dedicar una peça a la presa de possessió, i tant El Global (en la seva versió en paper) com El Prat Ràdio van entrevistar al nou president, Jordi Casas. El President va respondre a preguntes d’actualitat, sobretot relacionades amb la COVID-19, però també sobre la seva trajectòria professional.

 

El COFB com a font d’informació

Gels hidroalcohòlics 

Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va parlar amb Vilaweb i el Diari de Barcelona sobre els gels hidroalcohòlics, més concretament, va aportar informació sobre què ha de tenir en compte l’usuari per saber si un gel és efectiu o no per protegir-se de la COVID-19.

Els tipus de mascareta més apropiats per la tornada a l’escola

La tornada a l’escola i l’obligatorietat de portar mascareta a les aules pels majors de sis anys va centrar l’atenció de diversos mitjans. La Vanguardia i la Cope van tractar aquesta qüestió, que van comptar amb les declaracions de Maria Perelló, responsable del CIM. Les mascaretes higièniques són les més recomanables i sempre ha d’haver-hi un adult supervisant la col·locació de la màscara. També recorda que s’ha de vigilar que compleixin la normativa i que les reutilitzables s’han de rentar cada dia a, mínim, 60ºC.

El teletreball i la distribució farmacèutica

L’anterior vocal de Distribució del COFB, Ana Maria Culleré, va respondre a Diario Médico en una peça sobre l’arribada del teletreball a la distribució farmacèutica. Culleré va destacar que, abans de la pandèmia, aquesta modalitat era “pràcticament inexistent” en l’àmbit de la distribució, però que la necessitat de crear un entorn segur “ha impulsat aquesta pràctica dins del sector”.

Noves tecnologies aplicades als glucòmetres

Correo Farmacéutico va publicar un article a la seva versió en paper sobre les noves tecnologies en els glucòmetres. Cada vegada més, la tecnologia està servint  per facilitar el monitoratge de malalties com la diabetis i la connectivitat amb els smartphones obre un gran ventall de possibilitats. Guillermo Bagaría, vocal d’Oficina de Farmàcia del COFB, va explicar que els farmacèutics poden acompanyar en aquest monitoratge, especialment a les persones amb més dificultats per comprendre les dades per si mateixes.

Mencions al COFB

El paper dels farmacèutics durant la pandèmia

Diario Médico va fer una peça repassant el paper dels farmacèutics durant els mesos de l’emergència sanitària provocada per la COVID-19. Un dels exemples que va aportar va ser la campanya Mascareta /Salut, una campanya del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya i el Departament de Salut, en el marc de la qual es van distribuir més de 9 milions de mascaretes.

Com conviu el VIH amb la COVID-19?

El País va publicar a la seva web i en paper un reportatge sobre com els pacients amb la SIDA conviuen amb la pandèmia pel coronavirus. En aquest context, es feia menció a l’entrega d’MHDA des de les farmàcies comunitàries. Durant la pandèmia, doncs, a través d’aquests establiments sanitaris, es van apropar els Medicaments Hospitalaris de Dispensació Ambulatòria (MHDA) al domicili del pacient, en col·laboració amb la farmàcia hospitalària. En el marc d’aquest projecte, que va comptar amb la implicació de la distribució, es van lliurar prop de 3.000 medicaments.

El cribratge de còlon en temps de coronavirus

Els programes de detecció precoç de càncer de còlon i recte amb la participació de les farmàcies van haver d’aturar-se amb l’emergència sanitària. Correo Farmacéutico en va fer un reportatge, en què va mencionar al COFB, des del qual s’informava que “s’estan tornant a posar en marxa de forma gradual” aquest tipus d’iniciatives.

Àgora Sanitària 

Àgora Sanitària, el portal de formació online dels COFs de Barcelona i Madrid, ha programat del 6 d’octubre al 3 de novembre una formació sobre els trastorns psicològics durant la pandèmia. La iniciativa busca proporcionar eines per abordar aquest tipus de pacients des de l’oficina de farmàcia. Els mitjans que van publicar-ho són: Acta Sanitaria, PM Farma i imFarmacias.

D’altra banda, amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic, l’Associació per l’Autocura de la Salut (anefp) va voler posar en valor la tasca dels farmacèutics a l’hora de fomentar l’autocura de la salut dels ciutadans i va mencionar el projecte de clips formatius sobre autocura en temps de COVID-19 posat en marxa juntament amb Àgora Sanitària. Van recollir-ho Europa Press, Con Salud, Siglo XXI, El Global i imFarmacias.

Núria Bosch, al Women 360º Congress

El pròxim 22 d’octubre se celebrarà la XIV edició del Women 360º Congress, el congrés sobre salut, benestar i empresa per la dona directiva i empresària. El Col·legi hi tindrà presència, en concret amb la participació de la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch. Els mitjans Medicina 21 i Farmanews van recollir la informació prèvia de l’esdeveniment.

3a edició del congrés CANNABMED 

El Col·legi ha estat la seu de la primera jornada del CANNABMED 2020, que ha tingut lloc aquest 6 i 7 d’octubre. Farmaventas va fer-se’n ressò de la nota de premsa prèvia que es va enviar, on es donaven tots els detalls del Congrés i es concretaven els temes que s’abordarien.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal