Estàs aquí: Inici > Destacats > Junta General Ordinària: Aprovada per unanimitat la proposta de pressupost per al 2024

Junta General Ordinària: Aprovada per unanimitat la proposta de pressupost per al 2024

19 desembre 2023

El passat dilluns ,18 de desembre, va tenir lloc en el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona (COFB) la Junta General Ordinària, en què es van aprovar per unanimitat la proposta de pressupost per al 2024. En la Junta Ordinària, que es va poder seguir en format presencial i en format webinar, el tresorer del COFB, Miquel Recasens, va presentar l’Informe de Tresoreria; i el president del COFB, Jordi Casas, va presentar l’Informe de Presidència. La Junta també va comptar participació de la secretària del COFB, Aina Surroca. Tant l’Informe de Presidència com el de Tresoreria es troben disponibles a la intranet col·legial.

Presentació dels Informes de Presidència i Tresoreria en la Junta General Ordinària per part del president, Jordi Casas; la secretària, Aina Surroca (esquerra); i del tresorer, Miquel Recasens (dreta).
Presentació dels Informes de Presidència i Tresoreria en la Junta General Ordinària per part del president, Jordi Casas; la secretària, Aina Surroca (esquerra); i del tresorer, Miquel Recasens (dreta).

Informe de Tresoreria

El tresorer del COFB, Miquel Recasens, va presentar la proposta de pressupost per al 2024, que es basa en tres grans línies de treball: eficiència i sostenibilitat econòmica, suport a la professió farmacèutica i suport als col·legiats i col·legiades.

Eficiència i sostenibilitat econòmica

En aquest primer bloc, el tresorer va fer referència al fet que des del COFB es presenta un pressupost equilibrat a zero, compensant el creixement de la despesa corrent amb ingressos corrents. Així mateix, es dedicaran els recursos a l’adequació de l’estructura de personal, l’actualització tecnològica i la renovació de la seu col·legial; es preservaran i s’aprofitaran les reserves de la institució; es potencia l’activitat de COFBServeis; i es recorrerà a ajudes públiques per a poder oferir formació gratuïta.

Suport a la professió farmacèutica

En el marc de la segona línia de treball, Recasens va apuntar que la proposta de pressupost presentada té com a objectiu, d’una banda, promoure i donar suport al treball interdisciplinari en els projectes assistencials i socials impulsats amb les Administracions Públiques. D’altra banda, seguir representant i defensant la professió davant l’Administració Pública en les noves iniciatives legislatives, i també consolidar la presència del col·lectiu en les institucions públiques, econòmiques i socials del nostre entorn. Pel que fa a l’àmbit de la comunicació, es potenciaran els recursos per donar més visibilitat a la professió, i reforçar el seu prestigi i bona reputació.

Suport als col·legiats i col·legiades

En aquest darrer punt, Miquel Recasens va destacar que es vol millorar la comunicació i l’atenció personalitzada als col·legiats i col·legiades amb més recursos personals i tecnològics, i promoure la participació dels nous col·legiats com a futur de la professió. Alhora, la modernització de les instal·lacions del Col·legi permetran prestar un millor servei als col·legiats.

El tresorer del COFB, Miquel Recasens, en un moment de la presentació de la proposta de pressupostos per al 2024.
El tresorer del COFB, Miquel Recasens, en un moment de la seva intervenció a la Junta General Ordinària.

Finalment, el tresorer del COFB va posar en valor que se seguirà reforçant la xarxa de coordinadors i delegats com a instrument de comunicació i de progrés en l’exercici professional a l’oficina de farmàcia; i també s’enfortirà la formació continuada per a totes les Vocalies.

Informe de Presidència

Per la seva banda, el president del COFB, Jordi Casas, va presentar l’Informe de Presidència. En un primer bloc, va repassar l’actualitat referent al Col·legi. Un dels punts que va explicar va ser que, el passat setembre, el COFB va signar un conveni amb del Departament d’Igualtat i Feminismes i, posteriorment, es va organitzar una roda de premsa per a la posada en marxa del projecte d’Equitat menstrual. Així mateix, a l’octubre, es va presentar aquesta iniciativa als col·legiats i col·legiades. També va fer referència a la presència del Col·legi a diferents òrgans de govern, com el fet que la farmàcia va renovar la seva representació a la Cambra de Comerç amb la farmacèutica i vicetresorera del COFB, Marta Gento, i el farmacèutic, Antoni Torres; i la participació de la Junta del Col·legi al Cercle de Salut, Consells de Salut, Consell Assessor de l’Atenció Primària, entre altres. Alhora, el president del COFB va recordar que aquest semestre es va inaugurar el Programa de Formació Continuada 2023-2024, va posar en valor les reunions dutes a terme al territori (Osona, Bages, Anoia, Baix Llobregat Nord, Vallès Occidental Est i Oest i Girona Sud) amb coordinadors i delegats; i va anunciar que el 19, 20 i 21 de març de 2024 se celebrarà la 34a edició d’Infarma a Madrid.

125 anys del COFB

El 2023 ha estat marcat pel 125è aniversari del COFB i, en aquest sentit, va fer esment de totes les activitats i accions que s’han dut a terme per a la seva commemoració: l’audiovisual “La fórmula magistral dels nostres 125 anys”; les Diades del Farmacèutic al Palau de la Música Catalana i al Recinte Modernista de Sant Pau; l’acte commemoratiu a les vocalies; la publicació del llibre “Espigolant en els darrers 25 anys” i la reedició del llibre “Apunts d’un segle”; la il·luminació de verd de dos edificis emblemàtics de Barcelona, amb motiu del Dia Mundial del Farmacèutic; les píndoles “Si l’encerto l’endevino. Fets de la nostra història”; i dues temporades de “Converses de farmàcia”.

Tanmateix, va assenyalar algunes de les jornades i actes que han comptat amb la participació del COFB, com la Jornada “La Farmacia Española y su aportación a la construcción de la Unión Europea de la Salut”, l’acte commemoratiu “Viu la Concòrdia” o la ponència solidària “La salut sexual i reproductiva a Catalunya”. Per tancar el bloc, va indicar algunes de les millores que s’han fet a la seu del Col·legi per prestar un millor servei: la modernització del vestíbul i la recepció, la incorporació de torns per accedir a l’edifici i la creació de nous espais de treball.

En un segon bloc, el president del COFB va compartir l’actualitat en l’àmbit sanitari del darrer semestre de 2023. En aquest sentit, va recordar que Anna Clopés es va incorporar com a directora de l’Àrea del Medicament del Departament de Salut i Mónica García va ser nomenada nova ministra de Sanitat.

El president del COFB, Jordi Casas, durant la presentació de l’Informe de Presidència.
El president del COFB, Jordi Casas, durant la presentació de l’Informe de Presidència.

Prestació farmacèutica

El tercer bloc el va dedicar a la prestació farmacèutica. Per fer-ho, va destacar que continuen els problemes de subministrament de medicaments, tot mostrant diferents dades extretes de CISMED. També va mencionar els principis actius inclosos en el circuit de preu menor (la furosemida, la metformina i la sitagliptina); va comunicar les novetats en relació amb el SEVeM; i va fer referència a la posada en marxa de la recepta electrònica privada, gràcies a la col·laboració del Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC), el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya (CCMC), i el Col·legi d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC). Pel que fa al projecte “Oficina de farmàcia lliure de papers“, Casas va compartir els resultats de la primera fase pilot i va anunciar que, a partir del 2024, començarà una segona fase amb 300 farmàcies de tot Catalunya. Per tancar aquest bloc, va esmentar els diferents països inclosos en el projecte de la interoperabilitat europea (Portugal, Croàcia, Polònia, Finlàndia, Estònia i República Txeca).

Projectes professionals

En el quart bloc, Casas va abordar les darreres novetats en relació amb els projectes professionals. Sobre la Targeta Cuidadora, impulsada l’any 2022 per l’Ajuntament de Barcelona amb la col·laboració del COFB, va explicar que han continuat les xerrades pel bon ús dels medicaments; que com a novetat, enguany s’ha posat en marxa el programa SPD per a persones cuidadores residents a la ciutat de Barcelona; i va anunciar que l’any 2024 s’oferirà el servei de revisió de farmacioles. En referència al Programa de Detecció Precoç de Càncer de Coll d’Uterí, el president del COFB va mostrar els resultats de les fases pilots posades en marxa als ASSIR del Prat i de Gavà i va avançar que, a partir de gener, començarà el cribratge poblacional a les farmàcies de la zona.

El president del COFB va repassar, entre altres aspectes, les novetats amb relació al Col·legi, la prestació farmacèutica i els projectes professionals.
El president del COFB va repassar, entre altres aspectes, les novetats amb relació al Col·legi, la prestació farmacèutica i els projectes professionals.

Pel que fa a l’estudi Derma-Risc per a la detecció precoç del càncer cutani, Casas va comentar que hi ha 104 farmàcies participants de 26 ABS i que s’han realitzat 339 registres de pacients. En la darrera part d’aquest bloc, va informar que aquest semestre s’ha iniciat la segona fase pilot de l’estudi de farmacogenètica, en què s’ha integrat la farmàcia hospitalària, comunitària i els centres de salut mental, per a la implementació d’estudis de farmacogenètica en psiquiatria; i va comunicar que s’està renovant la xarxa de farmàcies sentinella 2023-2024.

COFBServeis

En relació amb l’empresa de serveis del Col·legi, COFBServeis, per una banda, Casas va destacar que gràcies al servei de Farmaenergia, s’ha generat un estalvi de 230.000 €/any. Per altra banda, va ensenyar la previsió de tancament del nombre de serveis de COFBServeis d’aquest 2023 que, en comparació amb la resta d’anys, han crescut majoritàriament.  

Comunicació

En el darrer bloc, el president del COFB va compartir les accions més destacades en comunicació entre les quals destaca la col·laboració quinzenal amb La Xarxa Televisió, a través de la qual la farmacèutica i secretària del Col·legi, Aina Surroca, ofereix consell farmacèutic al magazín de tarda “Fet a mida”. Així mateix, va mostrar les intervencions més destacades en els mitjans de comunicació durant els darrers sis mesos, en què hi ha hagut més de 500 impactes i els temes més destacats han estat: el projecte d’equitat menstrual, la celebració del 125è aniversari del COFB, la representació de la farmàcia a la Cambra de Comerç, els cribratges (càncer de coll uterí i de càncer de còlon i recte), l’estudi Derma-Risc, el desabastiment de medicaments, la fi de l’obligatorietat de l’ús de les mascaretes en centres sanitaris, farmàcies i residències i diverses notícies sobre consell farmacèutic.  

Activitat digital del COFB

En referència a l’activitat digital del COFB, Casas va destacar el fet que la comunitat del Col·legi a les xarxes socials (Instagram, Twitter, Facebook i LinkedIn) ha crescut un 6,49% amb més de 13.800 seguidors; i, respecte a l’activitat de la web institucional (www.cofb.org), va fer valdre que ha comptat amb 1.060.000 pàgines visualitzades.

Finalment, va presentar el calendari dels continguts digitals del primer semestre de 2024 amb els dies mundials i els consells de salut. L’objectiu d’aquests materials és que els farmacèutics i farmacèutiques disposin de continguts gràfics per compartir a les xarxes socials per commemorar i informar determinades dates assenyalades.

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal