Estàs aquí: Inici > Destacats > Març: el paper dels farmacèutics enfront de la crisi de la COVID-19 i les reaccions en defensa de la condició sanitària de la nostra professió, temes més destacats als mitjans

Març: el paper dels farmacèutics enfront de la crisi de la COVID-19 i les reaccions en defensa de la condició sanitària de la nostra professió, temes més destacats als mitjans

27 abril 2020

El paper dels farmacèutics enfront de la crisi de la COVID-19

El mes de març va estar marcat per la crisi sanitària provocada pel nou coronavirus SARS-CoV-2. Diversos mitjans van interessar-se per conèixer quin paper estaven tenint els farmacèutics enfront de la crisi de la COVID-19 i concretar, entre altres aspectes, com ho estaven vivint i quines mesures preventives s’estaven posant en marxa a les farmàcies per tal de garantir la protecció dels farmacèutics, professionals que estan a primera línia atenent diàriament els ciutadans.

Ràdio 4 va entrevistar Núria Bosch, vicepresidenta del Col·legi, sobre la situació que estaven vivint els professionals farmacèutics (minut 13:15-19:25). Bosch també va respondre, en una altra ocasió, les preguntes de Ràdio Estel. Per la seva banda, Guillermo Bagaría, responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, va atendre des de la seva farmàcia el programa La Mañana de RTVE (minut 25:29). D’altra banda, El Punt Avui va publicar una peça sobre els protocols adoptats a les farmàcies en el context de la pandèmia, on també va recollir declaracions de Bagaría.

Betevé va fer un reportatge sobre els treballadors essencials, que va comptar amb el testimoni del farmacèutic Antoni Clapés; i TV3 va fer-ne un altre sobre l’angoixa en temps de confinament, que va incloure les declaracions de la farmacèutica Maria Lluïsa Puchol. El Diari Ara va publicar també una peça sobre el paper dels farmacèutics durant la crisi sanitària, on van fer menció als missatges del compte de Twitter del COFB, en què s’informava de l’Espai COVID-19 que està a disposició dels col·legiats a la intranet col·legial. El diari Regió 7, en la seva versió en paper, també va entrevistar la farmacèutica, Núria Ros, i va fer menció al COFB.

Les reaccions del COFB a les paraules de Fernando Simón

El director del Centre de Coordinació d’Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, va descartar durant una roda de premsa de finals de març el subministrament de mascaretes protectores per als professionals farmacèutics, assegurant que afronten riscos inherents a la seva professió. Les reaccions de representants del COFB no van trigar, protestant per les desafortunades declaracions de Simón. Jordi de Dalmases, president del Col·legi, va gravar un vídeo difós a les xarxes socials del COFB (el van citar diversos mitjans) i també va atendre a TV3 en dues ocasions: al Tot es Mou i al Planta Baixa (minut 1:45:35).

La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, també va atendre els mitjans per aquesta qüestió, responent a Rac1 (que va citar diversos tuits del Col·legi), Ràdio 4 (minut 18:40) i Catalunya Ràdio (minut 31:25). A la cadena Cope van entrevistar el responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaría, i al telenotícies de TV3, al secretari del COFB, Jordi Casas, a més de la farmacèutica de Barcelona Amèlia Garcia-MirandaVilaweb va fer-se ressò del vídeo del president i La República, El Triangle, Autonómos y Emprendedores i Europa Press van parlar també de les queixes dels farmacèutics catalans envers aquesta polèmica. El Diari Més també va recollir la reacció del president del Col·legi i va fer menció a la campanya del COFB amb el hashtag #SocFarmacèutic, tant en la versió en línia com en paper.

Finalment, el 27 de març el Ministeri de Sanitat va autoritzar el Col·legi a comprar mascaretes pel seu compte. En aquest context, Núria Bosch va oferir declaracions a Hora 14 (11:35) i El Balcó (44:12), de la Cadena Ser, que a més va fer-ne una peça escrita a la seva web. També va recollir-ho El Global en la seva versió en paper.

Mascaretes i gels hidroalcohòlics a les farmàcies

Manca de gels hidroalcohòlics

Si bé al principi de la crisi es van esgotar les mascaretes protectores, tot seguit va passar el mateix amb el gel hidroalcohòlic. Els experts van insistir a dir que la forma més efectiva per evitar contagiar-se és rentar-se les mans amb aigua i sabó o utilitzant aquest tipus de gels desinfectants, cosa que va provocar un fort augment de la demanda d’aquests productes. Maria Perelló, responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, va fer una crida a consumir-ne de “forma lògica” en declaracions a Nació Digital. També van atendre els mitjans el responsable d’Atenció Farmacèutica del Col·legi Guillermo Bagaría, que va ser entrevistat a la cadena Cope. Rac 1 també va recollir la visió de Bagaría sobre aquesta qüestió en una peça per a la seva web.

Aparició de distribuïdors de mascaretes i gels fora dels canals habituals 

Al seu torn, les dificultats per obtenir materials com mascaretes o gel hidroalcohòlic va provocar l’aparició de distribuidors fora dels canals habituals dels farmacèutics. Aquesta situació va ocasionar que el COFB fes una crida a preservar l’ètica professional. Aquests fets van ser recollits per La Vanguardia, tant en una notícia com en un article d’opinió. Totes dues peces van ser incloses també a la versió en paper del diari. En aquest context, Jordi Casas, secretari del COFB, va atendre al programa de Cuatro “Todo es Mentira” (Minut 43:00), a  La Sexta (amb unes declaracions que van ser recollides alhora per Head Topics) i a TV3. A més, arran l’entrevista que li va fer l’Agència Catalana de Notícies, les seves declaracions van publicar-se a El MónEl Periódico, La República, Empordà.info i Eix Diari, Diari Més Tarragona; també va atendre La Sexta i  TV3. Finalment, Teleponent també va recollir les declaracions del secretari del COFB  a l’ACN.

El COFB recorda que les farmàcies estan a la primera línia d’actuació davant el coronavirus

El 20 de març el Col·legi va emetre una nota de premsa fent valdre el paper de la farmàcia en el marc d’aquesta crisi sanitària. Va anunciar també que s’estava treballant per aconseguir més protecció pel col·lectiu i va fer una crida a la responsabilitat dels ciutadans per fer un ús racional dels medicaments. Se’n van fer ressò Revista Farmanatur, Farmaventas, La República, imFarmacias i el Diari de Girona i Europa Press. Per la seva banda, Així mateix, la vicepresidenta Núria Bosch va fer declaracions al programa Catalunya Vespre de Catalunya Ràdio (37:59), on va insisit en aquest ús racional dels fàrmacs per evitar possibles desabastiments.

Treball conjunt amb el Departament de Salut per fer front el coronavirus

A principis del mes de març, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya va enviar als mitjans una nota de premsa sobre el treball conjunt amb el Departament de Salut de la Generalitat per fer front al coronavirus. En aquest comunicat, també es van concretar les accions impulsades des del COFB davant aquesta situació excepcional.  Diversos mitjans van recollir aquesta informació: Revista Farmanatur, Diariofarma, El Farmacéutico i Farmaventas.

El COFB com a font d’informació

Entrevista a Meritxell Blanchart, coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est

El passat 11 de març, a Ràdio Sabadell, van entrevistar  la coordinadora de les farmàcies del Vallès Occidental Est, Meritxell Blanchart. La peça va consistir en el desabastiment que patia Sabadell, com la majoria de municipis, de mascaretes i gels desinfectants. Es pot escoltar a la seva web, buscant el butlletí informatiu de l’11/3/20, al minut 11:05.

Dermofarmàcia, tractaments i cura de la pell

La vocal de Dermofarmàcia i Productes Sanitaris del COFB, Marta Alcalde, va respondre les preguntes de Revista Farmanatur per un reportatge sobre les afeccions de pell i la dermatitis atòpica. Alcalde va assegurar que les patologies dermatològiques que es consulten més freqüentment a la farmàcia són la dermatitis atòpica, l’alopècia i la hiperpigmentació.

Cloroquina: un fàrmac que s’està fent servir per tractar la COVID-19 a França

França va aprovar l’ús d’un medicament antipalúdic anomenat cloroquina per lluitar contra el coronavirus. Aquest fet va cridar l’atenció de Metropoli Abierta, que va entrevistar Maria Perelló, la responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, per tenir més informació. Perelló va explicar que aquest medicament podia ser efectiu per combatre la COVID-19, però que encara estava sent avaluat en diversos assaigs clínics.

Mencions al COFB

Infarma 2020, ajornat per la Covid-19

El Congrés Europeu d’Oficina de Farmàcia, Infarma Madrid 2020, estava inicialment programat pels dies 10, 11 i 12 de març, però a causa de l’important creixement de contagis per COVID-19 a principis de mes, l’organització va decidir ajornar-lo. Les dates inicials van ser del 30 al 2 de juliol, tot i que a mitjans d’abril es va acabar posposant definitivament a març de 2021. L’anunci del primer ajornament va tenir un gran ressò a la premsa, sobretot entre els mitjans especialitzats.

Diariofarma va fer-ne dues peces, una sobre l’ajornament i l’altra sobre la posterior prohibició del govern de congressos o cursos amb professionals sanitaris. ImFarmacias també fa fer-se’n ressò més d’un cop: primer sobre l’ajornament, després sobre les declaracions de Luis González a la roda de premsa i finalment parlant de les noves dates. També van fer-ne dues peces Farmaventas (ajornament i dates), Farmanatur (ajornament i dates), El Farmacéutico (ajornament i dates) i Nutrasalud (ajornament i dates). També se’n van fer ressò Redacción Médica, PMFarma, iSanidad, Cinco Días, Correo Farmacéutico, Eco Bolsa, Bolsamanía, Europa Press (amb dues peces més a la seva versió per mitjans). En versió paper, també va fer-ne menció La Vanguardia.

D’altra banda, Correo Farmacéutico tenia preparat un número especial que coincidís amb la prèvia del congrés d’Infarma. El vocal de Plantes Medicinals i Homeopatia del COFB, Josep Allué, va signar l’article: “Aceites esenciales, una buena opción que precisa consejo“, i va fer declaracions en dos notícies més: “Uso terapéutico del cannabis: aún lejos en España” i “Ansiedad, un concepto que ha perdido su valor”. Per la seva banda, el secretari del COFB, Jordi Casas, també va participar en la peça: “Por un entorno legal y un mayor reconocimiento que impulse el SPD”.

Ús inadequat d’antibiòtics

Nació Digital van fer una peça sobre el mal ús dels antibiòtics i el risc que comporta l’aparició de resistències. Hi ha experts que calculen que l’any 2050, les morts provocades per aquesta resistència, seran superiors a les del càncer. En aquest article també es feia referència als Programes d’Optimització d’Antibiòtics (PROA) en els quals participa el COFB.

Controlar la tensió arterial a l’hora de fer esport

El País va publicar un article sobre quatre esports que es poden practicar per controlar la tensió arterial. A la peça van citar la web de Salut del Col·legi farmaceuticonline.com, en concret, l’entrada sobre quin tipus d’esport es pot fer si es té hipertensió.

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal