Estàs aquí: Inici > Destacats > Juny: Les Jornades Digitals d’Infarma, la convocatòria d’eleccions al COFB i la COVID-19, temes més destacats als mitjans

Juny: Les Jornades Digitals d’Infarma, la convocatòria d’eleccions al COFB i la COVID-19, temes més destacats als mitjans

31 juliol 2020

Jornades Digitals Infarma COVID-19

Amb l’edició d’Infarma d’enguany posposada al 2021 a causa de la crisi sanitària provocada per la COVID-19, els COFB, juntament amb el COFM, va impulsar les Jornades Digitals Infarma, centrades la COVID-19. De la mà d’experts del sector, van haver-hi sis ponències que van abordar aquesta qüestió des de diverses perspectives rellevants per a la farmàcia.

Repercussions prèvies: Anunci de les dates i continguts de les conferències

A principis de mes, Revista Acofar, Farmaventas, Farmanatur, Voz Libre, Gente Digital, imFarmacias i Europa Press van anunciar les dates  de les Jornades Digitals (del 17 al 19 de juny). A mesura que s’apropava l’inici de les Jornades, diversos mitjans com Acofar, Farmaventas, imFarmacias, Europa Press, PM Farma, Nutrasalud, El Farmacéutico, Actualidad Sanitaria i Diariofarma van publicar la nota de premsa que recollia quins continguts es tractarien a les diverses conferències programades.

Cròniques de les conferències

A banda de la inauguració, a càrrec dels presidents dels COF de Barcelona i Madrid, les conferències del primer dia -que van comptar amb més de 1.100 professionals connectats– van tractar l’evolució de la professió durant la crisi sanitària i els efectes secundaris en els tractaments de la COVID-19. Van recollir les diverses notes de premsa enviades mitjans de la premsa especialitzada com Farmaventas, imFarmaciasCorreo FarmacéuticoFarmanatur, Gente, PM Farma, El Farmacéutico, Farmaventas, Revista Acofar i de la premsa general com Europa Press.

Les conferències del segon dia van tractar sobre la investigació contra el SARS-CoV-2 i la situació actual de les proves de diagnòstic. Els mitjans imFarmacias, Correo Farmacéutico, Acofar, Farmaventas, Acta SanitariaVoz Libre, Diari de Girona i Regió 7  se’n van fer ressò.

Els temes de l’últim dia van ser la gestió econòmica postpandèmia i les estratègies guanyadores en temps de canvisImFarmacias, PM Farma, Revista Acofar, Voz Libre, Siglo XXI i Crónica de Cantabria van recollir les notes de premsa de les ponències d’aquesta tercera jornada.

En total, al llarg dels tres dies, més de 8.000 professionals vinculats al món farmacèutic es van connectar a les Jornades Digitals. Aquesta dada va ser recollida per Acofar, Farmaventas, imFarmacias, PM Farma, El Farmacéutico, Diariofarma, Acta SanitariaVoz Libre i Europa Press.

El COFB convoca eleccions

A principis de juny, el Col·legi va anunciar que convocava eleccions a la presidència per al 28 de juliol. La candidatura encapçalada per Jordi Casas va ser l’única que s’hi va presentar, de tal forma que el procés electoral va concloure el 2 de juliol proclamant president a Casas, fins ara secretari del COFB.

Diversos mitjans com Diariofarma, El Farmacéutico, imFarmacias i El Global (també en la seva versió en paper) se’n van fer ressò. A més, el fins llavors president del Col·legi, Jordi de Dalmases, va atendre una entrevista del mitjà Correo Farmacéutico/Diario Médico, en la qual va repassar els seus 12 anys al capdavant del COFB. 

El paper del farmacèutic durant la crisi de la COVID-19

El Col·legi va emetre una nota de premsa posant de manifest el paper que els farmacèutics comunitaris han tingut al llarg de la crisi sanitària provocada per la COVID-19. Les oficines de farmàcia han estat en primera línia d’actuació durant tota la pandèmia, implicant-se en iniciatives impulsades conjuntament amb l’Administració i assegurant l’accés de la població als medicaments. Diario Médico, PM Farma i Revista Acofar van recollir-la i Efe va fer un reportatge sobre com estaven vivint les farmàcies la nova normalitat.

Així mateix, la vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va ser entrevistada al programa “De boca a orella” (a partir del minut 4), de Ràdio 4. Amb motiu del Premi Princesa d’Astúries de la Concòrdia 2020 atorgat als treballadors de l’àmbit de la salut, va parlar del rol sanitari del farmacèutic i de l’actualitat de la pandèmia. Per la seva banda, el responsable d’Atenció Farmacèutica del COFB, Guillermo Bagaría, va atendre  les preguntes de Cugat.cat en una entrevista on va reivindicar la figura del farmacèutic en un moment molt complicat per totes les professions sanitàries. Bagaría va remarcar el compromís de la farmàcia i va destacar els esforços duts a terme,

Campanya Mascareta /Salut: les farmàcies reparteixen més de 9 milions de mascaretes

Les farmàcies catalanes van repartir més de 9 milions de mascaretes en el marc de la campanya impulsada pel Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i el Departament de Salut. La campanya, anomenada “Mascareta/Salut“, va repartir una primera mascareta gratuïta per persona i les posteriors a 0,76 €/unitat.

Els mitjans digitals que van fer notícia de la nota de premsa del CCFC van ser El Món, imFarmacias, Betevé, Gente, La República, Social.cat, Més Digital i Tarragona Digital (centrant-se sobretot en aquesta demarcació). També ho van recollir Europa Press i les versions en paper del diari Segre i el Diari de Girona.

Jordi de Dalmases a “La farmacia en tiempos de pandemia”

El president del Col·legi, Jordi de Dalmases, va participar en un seminari online organitzat per El Global que portava per títol “La farmacia en tiempos de pandemia“. Hi va participar acompanyat dels presidents del COF de Madrid, Luis González; de FEFE, Luis de Palacio; de la SEFAC, Jesús C. Gómez; de Cofares, Eduardo Pastor; i de Cinfa, Enrique Ordieres. El mateix mitjà organitzador va recollir la crònica de l’esdeveniment tant en línia com en paper i Gaceta Médica també va fer-ne una peça. A partir del debat, el mitjà va fer un reportatge sobre les campanyes de vacunació, que també va tenir repercussió en format paper.

Més de 600 inscrits al webinar d’Àgora Sanitària sobre COVID-19

El portal de formació en línia Àgora Sanitària va organitzar un webinar interactiu que va comptar amb més de 600 incrits d’arreu de tot el territori espanyol. L’activitat formativa va girar al voltant de la pregunta “Quina és la situació actual dels estudis i resultats en el tractament de la Covid-19?” Se’n van fer ressò Acta SanitariaFarmaventas i Acofar.

El COFB com a font d’informació

Ús correcte de les mascaretes

La responsable del Centre d’Informació del Medicament del COFB, Maria Perelló, va col·laborar amb Rac1 per informar sobre l’ús correcte de les mascaretes. Perelló va aclarir en quins casos és més adient l’ús de cada tipus de mascareta i quin és el temps màxim d’ús d’aquests elements protectors. 

Els principals errors dels pacients amb els medicaments

Perelló va tornar a col·laborar amb Rac1, en aquesta ocasió, per abordar la importància de respectar les recomanacions i instruccions sobre els medicaments que ens donen els professionals de la salut i els principals errors que cometen els usuaris al respecte. Poc després, va tornar a ser entrevistada pel mateix tema, aquesta vegada, a Cope Catalunya.

Hidroxicloroquina i dexametasona

La hidroxicloroquina va utilitzar-se al começament de la pandèmia per fer front al coronavirus. En aquest context, Cuídate Plus va fer una peça explicant en què consistia i quina era la forma d’utilitzar el fàrmac, que va comptar amb la participació de Maria Perelló.

Dies més tard, un estudi de la universitat d’Oxford va concloure que l’ús de la dexametasona redueix la mortalitat dels pacients greus de la Covid-19 i l’informatiu  català de TVE1 va tractar-ho a l’obertura (a partir del minut 3). Maria Perelló va insistir en la importància d’abstenir-se de l’automedicació i en el fet que és un medicament amb recepta mèdica.

Farmàcia hospitalària i COVID-19

El diari Ara va fer un reportatge sobre les setmanes més crítiques pels hospitals catalans durant la pandèmia de la Covid-19 (també publicat en paper). L’elevada ocupació de les UCI, amb molts pacients que van requerir sedació, va fer que hi hagués un problema generalitzat d’estoc d’alguns medicaments i que durant l’última setmana de març fos molt costós trobar fàrmacs. La vocal d’Hospitals del COFB, Cristina Roure, va ser una de les fonts d’aquest reportatge i va assegurar que va haver-hi “seriosos problemes de desproveïment“.

Salut mental dels farmacèutics durant la pandèmia 

Diario Médico va elaborar un reportatge sobre la salut mental dels farmacèutics durant la crisi sanitària. En un dels apartats, van parlar del Programa Itaca Farmacèutica, d’assistència psicològica a farmacèutics, que el COFB va col·laborar a posar en marxa l’any 2012. Jordi Casas, com a responsable del programa, va participar en aquest reportage.

Mencions al COFB

Women 360º Congress

La versió d’enguany del Women 360º Congress va celebrar-se en format virtual degut a la  pandèmia i va estar centrada en la Innovació Tecnològica i la Salut. La vicepresidenta del COFB, Núria Bosch, va ser una de les participants d’aquesta jornada. Compromiso SRE, ComunicaE, RRHH Digital i Medicina 21 van fer-ne cròniques.

 

Altres publicacions d’interès:

Deixa un Comentari

Els comentaris es moderaran. És necessària la identificació de l’autor (nom, cognom i correu electrònic tot i que l’adreça no es publicarà) i que el contingut es refereixi a la temàtica del post. Seran eliminats els comentaris difamatoris o que utilitzin un llenguatge ofensiu.

*

Torna a Dalt
Avís Legal